Single Malt Whisky

Single Malt Whisky to wysokiej klasy whisky słodowa. Zawartość butelek nie wykracza poza obręb jednej destylarni. Single Malt w dębowych beczkach spędza minimum 3 lata, a do jej produkcji wykorzystuje się alembiki z miedzi. Przed rozlaniem do butelek rozcieńczana jest wodą źródlaną. Często jej smak i aromat wzbogaca się o nutę owocową. Jej produkcja jest dość trudna i droga, jednak whisky ta jest niezwykle ceniona za swój kolor i smak.. 
 Ośrodkiem słynącym z produkcji Single Malt jest przede wszystkim Speyside, choć dobre destylarnie znajdują się także w Leapfrog, Lagavulin z Islay oraz Ledaig z wyspy Mull.


Inne strony w tej kategorii:


x
Nasza strona korzysta z plików cookies. Używamy ich w celu poprawy jakości świadczonych przez nas usług. Jeżeli nie wyrażasz na to zgody, możesz zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Więcej informacji na temat wykorzystywanych przez nas informacji zapisywanych w plikach cookies znajdziesz w polityce plków cookies.