Amaretto

 Nazwa likieru jest bardzo przewrotna, gdyż pochodzi od włoskiego wyrazu „gorzki” co nijak ma się do prawdziwego smaku amaretto. Jego historia sięga włoskiego renesansu, a prototyp tego napoju sporządziła ponoć piękna kobieta w podzięce za uwiecznienie jej przez malarza Bernardino Luiniego na fresku.
 Proces produkcji i skład amaretto stanowią tajemnicę. Wiadomo tylko, że zawartość alkoholu wynosi 28%, najważniejszym dodatkiem są migdały, ale wyczuwalne też są też nuty marcepanu, moreli, innych owoców i ziół. Całość mieni się bursztynowymi odcieniami.
 Amaretto najlepiej pić samo, schłodzone jedynie kostką lub dwoma lodu, jako dodatek do kaw, lodów. Aby smakował dobrze w drinkach muszą być one umiejętnie skomponowane.



Inne strony w tej kategorii:


x
Nasza strona korzysta z plików cookies. Używamy ich w celu poprawy jakości świadczonych przez nas usług. Jeżeli nie wyrażasz na to zgody, możesz zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Więcej informacji na temat wykorzystywanych przez nas informacji zapisywanych w plikach cookies znajdziesz w polityce plków cookies.