Piwa niemieckie

Niemcy to naród wytwarzający piwa od wieków, piwo stało się częścią kultury, o czym świadczy choćby Oktoberfest. Niemieckie browary znane są głównie z produkcji Koźlaków (niem. Bock).  Koźlak to ciemne piwo dolnej fermentacji, dostępne w różnych odmianach.  Tradycyjny koźlak charakteryzuje się długą fermentacją oraz okresową dostępnością (maj, jesień, Boże Narodzenie), koźlaki  zawierają ok. 6-8% alkoholu. Koźlaki poza odmianą tradycyjną (Bock) dostępne są w odmianach:

- koźlak jasny (Heller Bock) – złociste piwo o właściwościach rozgrzewających.

- koźlak majowy (maibock) – jej wyjątkowość polega jedynie na tym, że waży się ją wyłącznie w maju.

- koźlak pszeniczny (weizenbock) – od tradycyjnego koźlaka różni się barwą, jest ono ciemne, Niemcom kojarzy się głównie ze świętami Bożego Narodzenia.

- koźlak lodowy (Eisbock) – mocne piwo, bo około 10%, jednokrotnie mrożone do chwili pojawienia się kryształów lodu.

- koźlak podwójny (doppelbock) – ciemny kolor, mocny słodowy smak i zapach to cechy wyróżniające go spośród innych koźlaków. Ponadto zawartość alkoholu wynosi około 12%, wytwarzany jest w okolicach Monachium.

Inne strony w tej kategorii:


x
Nasza strona korzysta z plików cookies. Używamy ich w celu poprawy jakości świadczonych przez nas usług. Jeżeli nie wyrażasz na to zgody, możesz zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Więcej informacji na temat wykorzystywanych przez nas informacji zapisywanych w plikach cookies znajdziesz w polityce plków cookies.