Piwo ciemne

Piwo ciemne naturalnie otrzymywane jest poprzez dłuższe wypiekanie słodu służącego do produkcji piwa. Piwo ciemne może przybierać różne odcienie, od karmelowego po głęboką czerń. Coraz częściej ciemna barwa otrzymywana jest w „sztuczny” sposób poprzez dodanie barwników. Piwo ciemne nie zawiera dużo alkoholu, jest słodsze od piwa jasnego. Trudno doszukiwać się wielu wspólnych cech piw ciemnych, gdyż jest to jedynie określenie proste i nawiązujące jedynie do koloru płynu, a nie całej gamy właściwości piwa. Do piw ciemnych zaliczamy: Dunkelweizen, Hefeweizen, Schwarzbier, Weizenbock, Dunkel, Old Ale.

Inne strony w tej kategorii:


x
Nasza strona korzysta z plików cookies. Używamy ich w celu poprawy jakości świadczonych przez nas usług. Jeżeli nie wyrażasz na to zgody, możesz zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Więcej informacji na temat wykorzystywanych przez nas informacji zapisywanych w plikach cookies znajdziesz w polityce plków cookies.