Piwo dolnej fermentacji

Piwo uzyskiwane w temperaturach 5-13 stopni Celsjusza. Są to dość niskie temperatury. Nazwa rodzaju pochodzi od usytuowania drożdży na zakończenie procesy fermentacji – opadają one na dno naczynia, w którym zachodzi fermentacja piwa. Czasem piwo fermentacji górnej nazywane jest  fermentacją zimną. Proces fermentacji dolnej jest dość, długi, temperatury leżakowania są niższe niż w przypadku piw fermentacji górnej. Smak piwa także jest inny. Piwo fermentacji dolnej ma bardziej orzeźwiający smak. I większą trwałość. Większość piw dostępnych na rynku polskim to piwa fermentacji dolnej.
Niektóre z odmian piw fermentacji dolnej to:
- Pilzner, czeski specjał. Nazwa piwa nawiązuje do miejscowości, w której zaczęto produkować tę gorzką, złocistą odmianę.
- Lager – piwo nieco przypominające smakiem Pilznera. Jednak do produkcji Lagru używana jest mniejsza ilość chmielu. Lager powstaje, gdy 100% cukru zostanie sfermentowana przez drożdże. Przykładem tej odmiany jest np. Heineken.
- Ice lager – to odmiana o jeszcze niższej zawartości chmielu, popularna głównie w Stanach Zjednoczonych. Jest to jedyny rodzaj piwa, który nie wymaga ciemnej butelki. Staje się on coraz popularniejszy także na rynkach europejskich.

Inne strony w tej kategorii:


x
Nasza strona korzysta z plików cookies. Używamy ich w celu poprawy jakości świadczonych przez nas usług. Jeżeli nie wyrażasz na to zgody, możesz zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Więcej informacji na temat wykorzystywanych przez nas informacji zapisywanych w plikach cookies znajdziesz w polityce plków cookies.