Piwo fermentacji spontanicznej

Stanowi osobną kategorię piw, otrzymywane jest w różny sposób, najczęściej przez mieszanie różnych rodzajów, ale też np. przez zabieg dosłodzenia piwa. Dominują tu piwa belgijskie. Do tej kategorii należą takie rodzaje jak:

  • faro – jego ojczyzną jest Belgia, przykład piwa otrzymanego przez dosłodzenie;
  • lambic, także piwo o belgijskim rodowodzie;
  • lambics fruités – urozmaicona wersja zwykłego lambic, otrzymywana dzięki dodatkom różnych owoców.
  • gurze – aby otrzymać to piwo Belgowie mieszają w odpowiednich proporcjach piwa pochodzące z różnych roczników.
Inne strony w tej kategorii:


x
Nasza strona korzysta z plików cookies. Używamy ich w celu poprawy jakości świadczonych przez nas usług. Jeżeli nie wyrażasz na to zgody, możesz zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Więcej informacji na temat wykorzystywanych przez nas informacji zapisywanych w plikach cookies znajdziesz w polityce plków cookies.