Piwo górnej fermentacji

Piwo górnej fermentacji otrzymuje się poprzez fermentację i leżakowanie piwa w temperaturach od 15 do 25 stopni Celsjusza. W przypadku piwa górnej fermentacji na zakończenie procesu drożdże unoszą się na powierzchnię piwa.  Przy fermentacji górnej wytwarzają się estry oraz alkohole wyższego rzędu. Piwo fermentacji górnej leżakuje i fermentuje krócej, niestety także szybciej się psuje.
Najpopularniejsze piwa górnej fermentacji to:
- piwo na bazie słodu pszenicznego, minimum połowa słodu musi być pszeniczna, reprezentantem tej odmiany jest Paulaner.
- Ale – piwo brytyjskie, wytwarzane już od średniowiecza, choć przy użyciu innych składników. Ale zwane jest diabelskim. To gorzkie piwo, choć czuć nutkę słodyczy. Tej słodyczy nie posiada odmiana Ale, którą jest Bitter.
- Stout – kremowe, jedwabiste, ale zawsze mocne i ciemne. Zawdzięczane Irlandczykom żyjącym w XVIII w. Najbardziej znany Stout to Guinness.
- Porter – nieco podobne do Stoutu, gorzkie i mocne.
- piwa białe – nieco podobne do pszennych, nazwę zawdzięczają kolorowi, faktycznie jest on biały. Zazwyczaj z dodatkiem ziół.
- piwa trapistów – produkowane przez zakon La Trappe, bardzo aromatyczne, ziołowe i mocne.

Inne strony w tej kategorii:


x
Nasza strona korzysta z plików cookies. Używamy ich w celu poprawy jakości świadczonych przez nas usług. Jeżeli nie wyrażasz na to zgody, możesz zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Więcej informacji na temat wykorzystywanych przez nas informacji zapisywanych w plikach cookies znajdziesz w polityce plków cookies.