Region - Francja

 Najstarsze źródła wspominają, że jako pierwszy winiarski teren zasłynęła Marsylia. Stało się to niewątpliwie dzięki usytuowania regionu na szlaku handlowym. Dziś przemysł winiarski we Francji kwitnie w wielu regionach, z których główne dzielą się na mniejsze. Jednym z najbardziej rozbudowanych regionów jest Dolina Loary, czy Bordeaux. Tereny winiarskie we Francji są podzielone na ściśle kontrolowane apelacje. Tam produkcja wina ma miejsce bądź w zrzeszonych spółdzielniach winiarskich, bądź poszczególnych gospodarstwach indywidualnych posiadających odpowiednie zaplecze.
 Do najważniejszych regionów winiarskich kraju Gallów zalicza się: Alzację, Bordeaux, Burgundię, Doliny Loary i Rodanu, Prowansję, Korsykę i Szampanię.
 Białe wina francuskie to m.in.: Pouilly-Fumé, Muscadet, Sancerre, Bourgueil. Są one jednymi z najbardziej cenionych na świecie.
 To Francuzi wytworzyli system Appellation d'Origine Contrôlée, w skrócie AOC lub AC (appellation kontrole) – unormowany system mający ocenić w sposób ogólny jakość wina. Obecnie system stosowany w przemyśle winiarskim na całym świecie. Wina w ten sposób oznaczone to wina najlepsze. Nieco gorsze są te mające na etykiecie VDQS (Vin Délimité de Qualité Supérieur), poniżej Vin de Pays, trzeci z systemów jest zarezerwowany dla win regionalnych.



Inne strony w tej kategorii:


x
Nasza strona korzysta z plików cookies. Używamy ich w celu poprawy jakości świadczonych przez nas usług. Jeżeli nie wyrażasz na to zgody, możesz zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Więcej informacji na temat wykorzystywanych przez nas informacji zapisywanych w plikach cookies znajdziesz w polityce plków cookies.