Region - Hiszpania

 Hiszpania to jeden z największych europejskich eksporterów wina. Spośród państw europejskich to w Hiszpanii są przeznaczone największe obszary na uprawę winorośli.. Hiszpańskie wina produkowane są w wielu rejonach kraju, rejony i uprawy podlegają ścisłej kontroli jakości. System certyfikacji win stosuje się od lat trzydziestych. Wiele regionów winiarskich w Hiszpani spełnia wymogi AOC, do oznaczenia DOC mają prawo jedynie wina z terenu Roja, gdzie zaczęto wytwarzać pierwsze hiszpańskie wina. Wina regionalne także mają wprowadzoną swoją, najmłodszą klasyfikację.
O ile w ubiegłych stuleciach Hiszpania kojarzona była przede wszystkim z sherry i malagą tak w XX wieku coraz większe znaczenie zaczęły mieć wina produkowane w rejonach Rioja, Navarra, Penedes i Ribera del Duero, Priorat. 


Inne strony w tej kategorii:


x
Nasza strona korzysta z plików cookies. Używamy ich w celu poprawy jakości świadczonych przez nas usług. Jeżeli nie wyrażasz na to zgody, możesz zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Więcej informacji na temat wykorzystywanych przez nas informacji zapisywanych w plikach cookies znajdziesz w polityce plków cookies.