Różowe

Choć wino różowe jest wytwarzane z winogron czerwonych, nie jest ono tak intensywnie zabarwione. Jest to spowodowane tym, iż sok gronowy bardzo krótko pozostaje w kontakcie ze skórkami owoców. Jest to okres jedynie kilku godzin, podczas gdy w przypadku wina czerwonego trwa to od kilku dni, do nawet kilku tygodni.
Ponieważ etap, w którym sok i skórki nie są rozdzielone trwa tak krótko, do wina nie przedostaje się zbyt dużo garbnika. Ma, więc ono smak delikatniejszy od czerwonego i można je podawać schłodzone, podobnie jak wino białe.

Inne strony w tej kategorii:


x
Nasza strona korzysta z plików cookies. Używamy ich w celu poprawy jakości świadczonych przez nas usług. Jeżeli nie wyrażasz na to zgody, możesz zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Więcej informacji na temat wykorzystywanych przez nas informacji zapisywanych w plikach cookies znajdziesz w polityce plków cookies.