Daj ponieść się wyobraźni, czyli sztuka komponowania drinków

Przynajmniej raz w życiu każdy z nas z zazdrością spoglądał na barmana, który wykonując setki sprawnych ruchów, wyczarowuje drinka. Powstały napój najpierw zachwyca nas wyglądem, potem uwodzi kompozycją zapachów, a na koniec pieści podniebienie zaskakującym smakiem. Zachwyceni widowiskiem, jesteśmy przekonani, że to sztuka, której nigdy sami nie posiądziemy… Tymczasem wszystko zależy od naszej wyobraźni.

Miksologia barmańska, określenie, które dla wielu z nas brzmi jak magiczne zaklęcie, w istocie nie jest skomplikowaną sztuką. Żeby posiąść tę wiedzę wystarczy poznać zasadę łączenia poszczególnych składników w całość. Rozpoczynając przygodę z tworzeniem drinków pamiętać należy o tym, że najważniejszym z naszych zmysłów jest węch. Pełni on swego rodzaju funkcję obronną. Zanim zdecydujemy się na spożycie czegokolwiek, najpierw to wąchamy i na podstawie naszych doznań, podejmujemy decyzję o tym, czy chcemy spróbować.

Najpopularniejszą wódką, wykorzystywaną w koktajlach jest wódka czysta. Dzieje się tak, ponieważ jest neutralna, a to znaczy, że nie ma smaku i zapachu. Dla osoby komponującej koktajl oznacza to, iż sama nie wpłynie na smak i aromat drinka, za którego charakter odpowiadały będą już tylko pozostałe składniki. Tymczasem do przygotowywania oryginalnych drinków można wykorzystywać również wódki smakowe, których atutem jest dodatkowy aromat, np.: mango, limonki, czy grapefruita. Ów aromat stanowi swego rodzaju punkt zaczepienia, do którego dołączać możemy kolejne, dobrze komponujące się z nim składniki. Żeby odnaleźć takie połączenia wystarczy wyczulić nos na odbiór aromatów zawartych w alkoholu bazowym, a wtedy wybór dodatków jest bardzo prosty.

Tworząc nową kompozycję smakową, przede wszystkim zastanówmy się nad tym, jakie smaki i aromaty dobrze się ze sobą komponują. Warto wówczas odnieść się do naszych codziennych doświadczeń. I tak, np. kawa doskonale komponuje się z wanilią, a imbir z czekoladą, cytryną, czy miętą. Bogaci w tę wiedzę możemy rozpocząć naszą przygodę z miksologią barmańską. Jeśli w alkoholu, który będzie stanowił podstawę naszego koktajlu, wyczujemy któryś ze znanych nam smaków, wówczas wystarczy połączyć go ze składnikiem, o którym wiemy, że wspólnie będą stanowiły zgrany duet. Dla przykładu, jeżeli czujemy w alkoholu delikatne nuty cynamonu to oznacza, iż będzie on się dobrze komponował z… z likierem cynamonowym. Jeśli natomiast odnajdujemy w nim posmak chili, to powinniśmy sięgnąć po limonkę, która podkreśli smak kompozycji. A jeśli w alkoholu odkryjemy smak wanilii, to dodajmy do naszego koktajlu likier kawowy lub czekoladowy. 

Wróćmy zatem do naszej wódki i zastanówmy się, jak łatwo byłoby stworzyć koktajl, gdyby miała ona bardzo bogaty charakter i mnogość składników? Okazuje się, że im więcej aromatów posiada wódka, tym łatwiej będzie znaleźć składniki dobrze z nią współgrające. Finlandia® Spices Vodka jest wódką posiadającą perfekcyjnie zbalansowaną mieszankę ponad 10 naturalnych ekstraktów ziół i przypraw, między innymi: cynamonu, wanilii, pieprzu, gałki muszkatołowej, imbiru, czy papryczek chili. Taka kompozycja sprawia, że jest bardzo wszechstronną wódką, która może być konsumowana w shotach oraz w drinkach. Posiadając tak bogaty aromatycznie alkohol bazowy jesteśmy w stanie w prosty sposób dopasować dodatkowe składniki tworząc unikalny, zharmonizowany koktajl.

Dodatkową zaletą Finlandia®Spices Vodka jest to, iż posiada aromaty, które do tej pory zarezerwowane były przez inne alkohole bazowe takie jak gin, tequila, rum i whisky. Aromaty wanilii wyczuwalne w Finlandia®Spices Vodka spotykane są w whisky i ciemnych rumach, aromaty pieprzu i papryczek chili to charakter tequili zaś goździki i gałka muszkatołowa to gin. Otwiera to przed nami nowe możliwości. Wystarczy wykorzystać Finlandia®Spices Vodka w miejsce innego alkoholu bazowego w charakterystycznym dla niego koktajlu, a będziemy mogli doświadczyć nowego świeżego spojrzenia na koktajle klasyczne. Spróbujcie Margarity lub Daiquiri na Finlandia®Spices Vodka w miejsce tequili i rumu. Spróbujcie Finlandia®Spices Vodka z colą w miejsce whisky a zobaczycie, jak wszechstronny jest to alkohol i ile możliwości w komponowaniu drinków przed nami otwiera.

Patryk Le Nart

Dyrektor i założyciel Międzynarodowej Szkoły Barmanów i Sommelierów. Posiada wykształcenie kierunkowe zdobyte w USA i wieloletnie doświadczenie zawodowe w najlepszych lokalach Nowego Jorku. Sędzia techniczny zawodów w stylu klasycznym i flair. Autor i bohater artykułów prasowych. Występuje w roli eksperta w audycjach radiowych i telewizyjnych.

Inne artykuły w tej samej kategorii:


x
Nasza strona korzysta z plików cookies. Używamy ich w celu poprawy jakości świadczonych przez nas usług. Jeżeli nie wyrażasz na to zgody, możesz zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Więcej informacji na temat wykorzystywanych przez nas informacji zapisywanych w plikach cookies znajdziesz w polityce plków cookies.