18 października, 2011

Cenione marki w Lidlu - wyjątkowa oferta win luksusowych

Już od 17 października zarówno koneserzy, jak i ci mniej zaawansowani w sommelierskiej sztuce konsumenci będą mieli możliwość nabycia w sklepach Lidl kilku cenionych marek win luksusowych. Włoskie Barolo czy też francuskie Chateau oraz inne marki z tego segmentu będą dostępne w niezwykle korzystnych cenach. Zestaw win, które Państwo otrzymujecie, to esencja naszej oferty. Dobraliśmy ją tak, by sprostać wyrafinowanym gustom i zapewnić najsubtelniejsze doznania smakoszom. Zapraszamy i zachęcamy Państwa do degustacji, jak również zapoznania się z opisem wybranych egzemplarzy oraz wskazówkami podania.

Bon appetit!...

Włoski styl i elegancja

Wino Barolo 2005 (0,75L) jest wytrawnym czerwonym winem. Pochodzi ze znanego na całym świecie regionu Piemont – ojczyzny najsłynniejszych włoskich win. Sama nazwa Barolo wywodzi się od miasteczka w prowincji Cuneo, zlokalizowanej 
w zachodniej części regionu. Wino, aby nosić tą dumną nazwę na etykiecie musi spełnić szereg formalnych wymogów m.in. można je produkować wyłącznie z winogron z odmiany Nebbiolo. Oprócz lokalizacji uprawy na wyznaczonym obszarze producenci muszą przestrzegać ściśle określonego sposobu uprawy winorośli oraz produkcji win - Barolo powinno dojrzewać minimalnie trzy lata, z czego przynajmniej dwa w dębowych beczkach.

Sugestie podania: Wino najlepiej łączy się z potrawami tradycyjnymi dla Piemontu. Warto jest podać Barolo do dziczyzny lub soczystej wołowiny z dodatkami o aromatach trufli, np. pastą truflową lub risotto truflowym.

Tenuta Pule „Amarone della Valpolicella Classico“ 2006 (0,75L) jest legendarnym typem wina, o którym z szacunkiem i pożądaniem myśli każdy smakosz win czerwonych. Produkowane jest ono w regionie Veneto we Włoszech, w apelacji Valpolicella. Tajemnica wyjątkowego smaku Amarone tkwi w początkowym etapie procesu produkcji, którym jest suszenie winogron. Zdrowe, najlepszej jakości kiście owoców układane są zaraz po zbiorach na słomianych matach, w dobrze wietrzonych halach - na czas od 2 do 3 miesięcy.

Sugestie podania: W przypadku Amarone będzie to niezwykle trudne zadanie, gdyż wino to posiada niezwykle mocną nutę smakową i tylko właściwie wybrana potrawa pozwoli uwypuklić wszystkie zalety trunku. Do tego wyjątkowego wina polecamy podać potrawę niecodzienną i ekskluzywną. Idealnym wyborem będzie soczysta pieczeń z sarny na risotto w aromacie rozmarynu lub tournedos wołowe w sosie serowo - truflowym.

Negroamaro 2010 (0,75L) pochodzi z miejscowości Solento, która jest położona w suchej części Włoch - Apulli. Region cechuje się wyjątkowym klimatem, łagodną zimą i bardzo gorącym latem. Przez wiele miesięcy wieje scirocco – ciepły wiatr z Afryki. W takich warunkach winogrona dojrzewające na krzewach gromadzą znaczne ilości związków aromatycznych i cukru. Wina z Salento są bardzo aromatyczne i mocne.

Sugestie podania: Potrawy rodem z Apulii obfitują w dodatki warzywne, które pojawiają się w makaronach, zupach, gulaszach i sałatkach. Kompozycja wina z potrawami z tego samego regionu wydaje się być jak najbardziej uzasadniona. Negroamaro znakomicie współgra z gulaszem, pieczoną szynką lub długo dojrzewającymi serami i wędlinami. Może być podane do bakłażana zapiekanego z mieloną wołowiną i serem pecorino, jak również do tradycyjnej lasagne.

Francuski romantyzm

Chateau Lilian Ladouys 2006 (0,75L) jest czerwonym winem wytrawnym pochodzącym z regionu Saint – Estèphe, jednego z sześciu słynnych subregionów Haut Médoc w Bordeaux. Wina z St.-Estèphe są mocne, gęste, ziemiste, zawierają sporo garbników i kwasu.

Sugestie podania: Trunki z posiadłości Lilian Ladouys pasują idealnie do wołowiny duszonej w czerwonym winie, z warzywami i ziołami. Można je również podać do jagnięciny lub cielęciny pieczonej w ziołach prowansalskich.

Nagrodzone brązowym medalem na konkursie Challenge International du Vin 2010 Château La Tonnelle de Grillet 2009 (0,75L) wyprodukowano w większej części z odmiany Merlot z typową dla regionu Bordeaux domieszką Cabernet Sauvignon i Cabernet Franc. Ma wyraźną barwę, rubinowo – czerwoną. Aromaty tego wina są podatne na napowietrzanie, dlatego zalecane jest przelanie go do karafki. Dominują tutaj zapachy czarnej porzeczki, ziemi, skóry – po chwili likier wiśniowy.

Sugestie podania: Właściwości smakowe wina mogą zostać uwypuklone przez połączenie z wieloma potrawami na bazie mięs czerwonych. Ciekawym rozwiązaniem będzie przygotowanie pieczeni wieprzowej, podanej z zestawem warzyw z grilla.

Nagrodzone złotym medalem na konkursie: Concours des Grands Vin de France Château Maison Noble 2008 (0,75L) jest czerwonym wytrawnym winem. Nazwa pochodzi od feudalnego zameczku wybudowanego w XV wieku. Na 85 hektarach winnic należących do posiadłości uprawia się typowe dla regionu Bordeaux winogrona. Winnice usytuowane są na ziemiach gliniasto – łupkowych, w obszarze Entre-deux-Mers. Na wysoką jakość win Maison Noble, które regularnie zdobywają nagrody na prestiżowych konkursach, wpływa kombinacja występującej tam, bogatej w minerały gleby, klimatu i wiedzy zatrudnionych przez właściciela enologów.

Sugestie podania: Połączenie wina Château Maison Noble z serami będzie idealnym rozwiązaniem urozmaicającym spotkanie z przyjaciółmi. Proponujemy podanie wina z zestawem twardych, długo dojrzewających serów, z dodatkiem bakalii, żurawiny i pieczonego jabłka.

Źródło
Informacja Prasowa
Hill and Knowlton Poland Sp. z o.o.

 

Następny / poprzedni artykuł

   «« Pierwsza polska marka wspiera (...)
O-I produkuje nową butelkę, (...) »»   


x
Nasza strona korzysta z plików cookies. Używamy ich w celu poprawy jakości świadczonych przez nas usług. Jeżeli nie wyrażasz na to zgody, możesz zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Więcej informacji na temat wykorzystywanych przez nas informacji zapisywanych w plikach cookies znajdziesz w polityce plków cookies.