Najlepszy barman w Polsce: zawziąłem się na wygraną Cezary Nowak z Krakowa wyruszy na World Class w Szanghaju
W czasie pandemii wielu ludzi zweryfikowało swoje plany na życie i karierę. Cezary Nowak – mistrz sztuki barmańskiej z Krakowa – myślał o rozstaniu ze sceną koktajlową i szukaniu pracy poza gastronomią. Został w branży, bo zawziął się na wygraną w konkursie World Class. Niedawno zwyciężył w polskiej edycji barmańskich zmagań. We wrześniu wyjedzie na międzynarodowe finały w Szanghaju.
Dobiegł końca krajowy etap dobrze już znanego w Polsce konkursu barmańskiego World Class. Tytuł Barmana Roku World Class Poland 2024 zdobył Cezary Nowak z Krakowa. To jego drugi start w konkursie. Z wykształcenia jest inżynierem, ale bez reszty pochłonęła sztuka koktajlowa. Jako szef baru w krakowskim koktajlbarze TAG. zachwyca gości swoją pasją i wyśmienitymi kompozycjami.
– Każde zadanie konkursowe jest trudne, wymaga perfekcyjnego przygotowania i jest doprawione konkretną porcją adrenaliny. Tak jest stworzony World Class. Wokół najlepsi barmani z całej Polski, z których każdy ciężko pracował na ten moment. Możemy obserwować innych: jak pracują, jakie mają pomysły i się od siebie uczyć. Historie laureatów ośmiu poprzednich krajowych edycji pokazują, że złoto jest dla wytrwałych. Mimo trudnego czasu dla gastronomii w ostatnich latach, postanowiłem zostać w branży. Można powiedzieć, że się zawziąłem na World Class, a już wkrótce przede mną start w globalnym finale! – powiedział Cezary Nowak, Barman Roku World Class Poland 2024, przyszły reprezentant Polski podczas światowego finału World Class w Szanghaju.
Zwycięzca tegorocznej krajowej edycji oprócz tytułu, zdobył przepustkę do udziału w międzynarodowym finale barmańskiej olimpiady – World Class 2024, który tym razem odbędzie się w Szanghaju. W chińskiej odsłonie rywalizacji zmierzą się największe koktajlowe talenty z blisko 60 krajów. Wszyscy wcześniej zostali wyłonieni, podobnie jak w Polsce, w krajowych kwalifikacjach.
– Czarek Nowak łączy komplet cech, które są potrzebne do osiągnięcia sukcesu w World Class. Ma ciekawą osobowość, jest skoncentrowany, profesjonalny, a jednocześnie tworzy wokół siebie atmosferę otwartości, radości i luzu. Myślę, że taką osobą powinien być globalny zwycięzca i ambasador World Class na kolejny rok. Trzymamy za niego mocno kciuki! – powiedział Marek Serpatowski, koordynator polskiej edycji World Class, Diageo Reserve.
W zmaganiach finałowych w stolicy wzięła udział dwunastka najlepszych barmanek i barmanów z Gdańska, Krakowa, Łodzi, Poznania, Warszawy i Wrocławia. W tym gronie znaleźli się branżowi i konkursowi weterani, a także uczestnicy, którzy swoich sił w konkursie próbowali po raz pierwszy. W stawce top 12 znalazły się też trzy kobiety, które coraz liczniej pojawiają się za barem i odnoszą sukcesy.
Wiedzę, technikę, kreatywność, znajomość trendów i gościnność zawodników oraz umiejętność pracy pod presją czasu sprawdziły globalne gwiazdy sceny koktajlowej: Adrián Michalcík z Norwegii – globalny zwycięzca World Class 2022, Jenna Ba oraz Ervin Trykowski – globalni ambasadorowie marek Tanqueray i The Singleton) oraz Rafał Ciesielski – polski ekspert koktajlowy, twórca Better Bar.
W ścisłym finale zmierzyło się czterech najlepszych barmanów: Cezary Nowak (TAG.) i Kacper Durnoga (Gin Mill) z Krakowa, Paweł Rejniak (Flisak’76) z Gdańska oraz Karol Rychlewicz z Backroom Warsaw.
– Wszyscy uczestnicy prezentowali najwyższy poziom umiejętności i niesamowity talent. Ostateczna punktacja pokazała wielkie znaczenie przygotowania do wykonania zadań konkursowych: opanowanie zasad, przećwiczenie technik i przemyślenie prezentacji, aby być gotowym na prace pod wpływem emocji i presji czasu. To są też elementy, które co roku przesądzają o zwycięstwie w światowym finale. Stawka tegorocznej edycji jest szczególnie wysoka, bo to jubileuszowy, piętnasty globalny finał! – powiedział Marek Serpatowski, koordynator polskiej edycji World Class, Diageo Reserve.
World Class to najbardziej prestiżowy konkurs barmański na świecie. Od 15 lat co roku ponad 10 000 barmanów w blisko 60 krajach ubiega się o przepustkę do globalnego finału. Polscy barmani i barmanki już po raz dziewiąty próbują zdobyć barmański Everest.
Na zdjęciu pośrodku Cezary Nowak, Barman Roku World Class Poland 2024 w otoczeniu niektórych ze zwycięzców World Class Poland z poprzednich lat, od lewej: Mateusz Szuchnik (2015), Marcin Kruk (2018), Bartłomiej Wójcik (2021), Maciej Mazur (2019), Grzegorz Pikulski (2023) i Janusz Lemiesz (2017).
Top 12 World Class Poland 2024
Damian Ziółkowski, Eliksir restaurant & cocktailbar, Gdańsk
Paweł Rejniak, Flisak’76, Gdańsk
Cezary Nowak, TAG., Kraków
Kacper Durnoga, Gin Mill, Kraków
Bartłomiej Wójcik, Spirit Bar Łódź by Puro Hotels, Łódź
Kaspian Konieczka, Ukryte Rzeki, Łódź
Igor Holin, Whiskey in the Jar, Poznań
Aneta Wawrzyniak, Va Bene Cicchetti, Warszawa
Daniel Błaszczyk, Hotel Warszawa, Warszawa
Karol Rychlewicz, Backroom Warsaw, Warszawa
Olga Gnatyk, Gin Bar Lane's, Warszawa
Nikol Młoczek, Cocktail Bar by Incognito, Wrocław
______________________________________
Dodatkowe informacje na temat World Class:
World Class Poland: www.facebook.com/worldclasspoland
World Class Competition: definitivedrinkingguide.com oraz theworldclassclub.com
Kontakt dla mediów: Katarzyna Kielar, tel.: +48 608 616 990, e-mail: Katarzyna.Kielar@hellopr.pl
DIAGEO
Producent i dystrybutor najbardziej znanych marek alkoholowych na świecie, m.in.: whisky Johnnie Walker, Crown Royal, J&B, Buchanan's, Windsor, wódki Smirnoff, Cîroc i Ketel One, a także takie marki, jak: Bulleit Bourbon, Captain Morgan, Baileys, Don Julio, Tanqueray i Guinness. Firma prowadzi sprzedaż w ponad 180 krajach na całym świecie. Spółka jest notowana na giełdach w Nowym Jorku (DEO) i Londynie (DGE). Więcej informacji na temat Diageo, jej pracowników, marek, wyników biznesowych można znaleźć na www.Diageo.com. Dodatkowe wiadomości na temat odpowiedzialnego picia alkoholu, różne narzędzia oraz informacje o inicjatywach związanych z tym tematem dostępne są na www.DrinkIQ.com.
DIAGEO RESERVE WORLD CLASS
Program WORLD CLASS rozwija najlepsze doświadczenia i kulturę spożywania koktajli na całym świecie. To największa, luksusowa i najbardziej wiarygodna wizytówka w branży. Odkrywa kolejną generację barmańskich talentów, które ustanawiają najnowsze trendy miksologii i popularyzuje je w najlepszych lokalach na całym świecie. U podstaw tej inicjatywy leży znakomity, globalny program szkoleniowy i ciesząca się międzynarodowym uznaniem platforma, która zmierza do rozwijania profesji barmana i budowania karier laureatów konkursu o tytuł „Barmana Roku”. Od pierwszej edycji zawodów World Class w 2009 roku już ponad 400 000 barmanów na całym świecie mogło skorzystać z wiedzy i inspiracji w dziedzinie miksologii. Dzięki współpracy z największymi ekspertami, mediami oraz partnerami projektu, marka Diageo Reserve WORLD CLASS jest powszechnie uznawana wśród barmanów i klientów jako znak wyrafinowania i wyróżnienia międzynarodowej kultury spożywania najlepszych alkoholi.