Alkohole Mocne
Alkohole mocne przyjęto oznaczać napoje o wysokiej zawartości alkoholu, zwykle ponad 40%. Oczywiście możliwe są odstępstwa od tej reguły, kiedy mamy do czynienia z destylatami o mocy np. 35%..
Podział alkoholi wysokoprocentowych jest dość trudny do ujednolicenia i dlatego podziałów tych można znaleźć stosunkowo dużo.
W pracach na strona alkoholeswiata.pl założyliśmy podział ze względu na nazwę trunku. Nie jest to może podział idealny ale zdaje się on intuicyjny dla statystycznego użytkownika. Inne podziały oparte np. na sposobie wytwarzania, źródło cukru używanego w procesie fermentacji lub potencjalne dodatki, wydają się mało powszechnie stosowane.
Dlatego wyszczególniliśmy: Whisky, Bourbon, Rum, Wódka, Destylaty, Inne.
Wyjaśnienia wymagają dwie pozycje, destylaty i inne. Pierwsza kategoria zawierać winna wszelkie destylaty np. z owoców, zbóż nie posiadające powszechnie uznawanych – popularnych nazwa. Druga kategoria to np. gin, absynt etc.