Alkohole mieszane - część 2
Zacznijmy od podstaw, a zatem odpowiednie naczynia – czyli szkło. Żadne jednorazowe kubeczki nie wchodzą tu w grę. Dobrym starym i „bezpiecznym” wzorcem jest szkło przeźroczyste, bez ozdób. Grubość ścianki i dna zależy od gustu. Jeśli chodzi o kształt, to zależy on od rodzaju koktajlu jaki będziemy serwować. Do większości podawanych „drinków” potrzebne są trzy typy naczyń. Szklaneczki, walcowate lub lekko stożkowe, niskie i szerokie oraz wysokie i wąskie. Trzeci rodzaj to duże trójkątne kieliszki, na wysokiej nóżce. Jeżeli nie zamierzamy serwować Martini, Margharit'y itp., możemy zrezygnować z tych ostatnich. Mając odpowiednie szkło, musimy teraz zadbać o pozostałe akcesoria. Najważniejszym będzie tu specjalne naczynie z pokrywką do mieszania poszczególnych składników. Znajdziemy je pod nazwą wstrząsarka lub wytrząsarka (w zależności od sprzedawcy). Dalej, miarka do składników, najczęściej ze stali nierdzewnej, w postaci dwóch stożkowatych kieliszków do jajek (różnej wielkości) połączonych dnem, z rączką lub bez. Następnie niewielki nóż z ostrym czubkiem, do cięcia i obierania owoców.