Jakie wino do potrawy? Jakie wino do posiłku?
Jak dobrać wino do posiłku? Jak dobrać wino do konkretnego dania? Wiadomo przecież, że inaczej komponuje się wino wytrawne białe i czerwone, inaczej zaś wino słodkie czy też musujące.
Dawniej popularną była recepta:
„Ryby, drób i cielęcina lubią tylko białe wina. Zaś pod sarny, woły, wieprze jest czerwone wino lepsze. Deser, fructa i łakotki lubią tylko wina słodkie. A szampana, wie i kiep, można w czasie, po i przed.”
Dziś wygląda to już troszeczkę inaczej. Tak jak analizowanie bukietu i gatunku wina jest sztuką, dla wielu niedostępną, tak dobór wina, win do konkretnego dania, potrawy stały się prawdziwą sztuką. Dla tych którzy być może nie mają zbyt wielu doświadczeń w tej dziedzinie ale jednak chcieli by ich przyjęciu lub spotkanie towarzyskie było jak najlepsze zamieszczamy poniżej pewne wskazówki, które z pewnością pomogą.
- Lekkie dania to lekkie wina, ciężkie dania to wina mocne
- Do przekąsek serwujemy wino wytrawne
- Ryby, białe mięso, jaja sugerują wytrawne, białe wino.
- Ciemne mięsa, grzyby, tłuste sery to czerwone wino wytrawne
- Wszelkie słodkie desery uzupełniaj wino słodkie
- Do potraw słodkich i ostrych nie należy podawać win kwaśnych
- Słoność dania można uwypuklić ze względu na bukiet poprzez białe wino półsłodkie.
- Do ostrych dań podaj czerwone wino wytrawne
Zawsze jednak należy pamiętać, że zasady zasadami ale jeśli komuś do ryby smakuje akurat słodkie czerwone wino to niech tak pije.