Likiery
Likiery to grupa alkoholi mocnych i dość gęstych i bardzo słodkich. Dzięki łatwej produkcji, możliwej do wykonania w warunkach domowych cieszą się dużą popularnoścą. Zaskakuje różnorodność smaków i barw w jakich spotkać można różne odmiany likierów. Zazwyczaj są to trunki z dodatkami np. owoców, zdarzają się jednak dodatki nietypowe jak choćby wiórki złota. Likiery często zaliczane są zazwyczaj do jednej grupy z nalewkami.
Aby trunek można było nazwać likierem musi spełnić on dwa podstawowe waruki. Pierwszy dotyczy minimalnej zawartości alkoholu – 15%. Drugi stawia wymaganie zawartości minimum 70 gram cukru.
Podstawą produkcji jest czysty alkohol, który następnie mieszany jest z wybranymi składnikami: mlekiem, owocami, przyprawami…. Alkohol z dodatkami musi leżeć odpowiednio długo (czas zależny od rodzaju alkoholu), aby wszystkie składniki zdołały nim przesiąknąć. Następnie mieszanina jest poddawana obróbce cieplnej w odpowiedniej temperaturze. Na koniec znów musi trochę „odczekać” i po przefiltrowaniu jest gotowa do spożycia.