Piwa
Piwo jest obecnie jednym z najpopularniejszych alkoholi na świecie, choć najwięcej na terytorium Europy. Dość łatwo je pozyskać, proces produkcji jest stosunkowo tani. Piwo to napój chmielowy, do którego produkcji najczęściej wykorzystuje się słód jęczmienny, rzadziej innych zbóż, czasem je mieszając. Aby uzyskać piwo do beczek słodu rozcieńczonego wodą dodaje się drożdży i czeka aż mieszanka sfermentuje. Miejscem produkcji piwa są browary.
Pierwszym etapem produkcji piwa jest słodowanie. W celu uzyskanie słodu w browarach najpierw muszą oczyścić ziarna przeznaczone do produkcji; następnie wyselekcjonowane i czyste ziarna są poddawane działaniu wody, czyli namaczane. Czynność ta ma przygotować zboże do kiełkowania. Po zakończeniu fazy kiełkowania browarnicy osuszają słód, pozostawiając w nim jedynie do 5% wody. Na kiełkujące ziarna działa się temperaturą ponad 100%, tak wysoka temperatura ma za zadanie skutecznie i szybko osuszyć słód. Zachodzące w tym etapie reakcje chemiczne pozwalają na otrzymanie charakterystycznego piwnego smaku i zapachu.
Po zakończeniu fazy słodowania słód zostaje poddany warzeniu. Ten proces także jest złożony. Przede wszystkim ziarno musi zostać gruntownie rozdrobnione, co nosi nazwę śrutowania. Tak rozdrobniony słód trafia do specjalnych kadzi, gdzie czeka go zacieranie, czyli czynność mająca na celu rozłożenie skrobi i białek.
Słód zostaje zalany wodą o temperaturze nieco ponad 40 stopni. W zależności od tego jaki rodzaj piwa ma być uzyskany rozłożona zostaje odpowiednia ilość cukrów. Słod zostaje przefiltrowany i po tym oczyszczeniu wędruje do kadzi warzelniczych, w których to gotowany jest wrazz chmielem przez około godzinę. Czas na zmianę kadzi i rozpoczęcie procesu fermentacji, dla którego niezbędne są drożdże.
Sfermentowane piwo zostaje zamknięte w beczkach na kilka miesięcy (nie mniej niż 3). Po upływie okresu przeznaczonego na leżakowanie zostaje ponownie oczyszczone, rozlane do butelek i wypuszczone na rynek. Piwo do konsumentów trafia bądź bezpośrednio w beczkach (rzadko na taki zakup decydują się klienci indywidualni), w butelkach lub puszkach.