Advocat
Advocat kojarzony pierwotnie był z Belgią i Holandią. Z czasem jednak proces jego produkcji rozpowszechnił się na cały kontynent, potem poznał go świat. Łatwy do samodzielnej produkcji i często tworzony w domowych kuchniach. Advocat jest likierem jajecznym. Poza alkoholem i kurzymi jajami dodaje się cukier (czasem miód) oraz wanilię (w domowych warunkach ten element bywa pomijany bądź zastępowany cukrem waniliowym). Na litr likieru powinno przypadać minimum 15 żółtek i 150 g cukru. Najniższa zawartość alkoholu w advocacie to 15%. Patenty do produkcji oryginalnego Advocatu posiada firma Bols. Cechy charakterystyczne Advocatu to gęsta konsystencja (czasem wręcz bliższa stanowi stałemu niż płynnemu), jasnożółta barwa, słodki smak i przyjemny aromat. Dobrze smakuje bez dodatków, choć w większych ilościach tolerowany jedynie przez prawdziwych łasuchów. Smaczny też z kawą, lodami. Z jego smaku korzysta cały świat cukierniczy i sięga po niego jako składnik niemal wszystkich wyrobów: pączków, Czekolad, czekoladek, ciast, lodów…