Baileys
Jak większość irlandzkich likierów stworzony na bazie rodzimej whiskey. Jest to jeden ze słabszych likierów – 17% alkoholu. Baileys powstał na początku lat 70-tych ubiegłego stulecia, miał stać się kwintesencją sztuki wytwarzania przez Irlandczyków alkoholu. Baileys jest produkowany na bazie mleka. Krowy od których ma ono pochodzić podlegają specjalnym kontrolom, ważne są miejsce ich hodowli oraz szczególny, rygorystycznie przestrzegany proces żywienia. Mleko najpóźniej do produkcji może trafić w drugiej dobie od wydojenia, inaczej staje się bezużyteczne dla wykorzystania jako składnik Baileys. Baileys to pierwszy likier nie tylko o tak długim terminie przechowywania, ale także pierwszy pod względem skutecznego sposobu połączenia w jednym trunku alkoholu i śmietanki. Wcześniejsze próby prowadziły do rozwarstwienia składników. Poszczególne elementy nadające smak i aromat (kawa, karmel, wanilia, aromat czekoladowy) są dodawane na końcu. Baileys pity jest albo sam, czasem rozcieńczany jest mlekiem, aby osłabić jego słodki smak, spotykany też jest w drinkach, nawet tych z dodatkiem cytrusów.