Białe
Wino białe to trunek, całkowicie pozbawiony czerwonego zabarwienia. Znane są dwa sposoby wytwarzania białego wina. Po pierwsze, do jego produkcji wykorzystuje się białe winogrona. Istnieje jednak możliwość uzyskania wina tego rodzaju w nieco bardziej skomplikowany sposób. Mianowicie, w tym przypadku stosuje się sok czerwonych winogron. Odrzuca się skórki, ponieważ to one są odpowiedzialne za czerwoną pigmentację. Białe wino pasuje w zasadzie do wszystkiego. Jest ono bardziej orzeźwiające od win czerwonych, ponadto często podawane jest w stanie schłodzonym. Dzięki temu można z powodzeniem podawać je jako apéritif.
Produkowane jest z winogrona białego. Samo wino przybiera lekko żółty odcień. Wiele zależy od tego jaki kolor miały skórki owoców. Mogły być one jeszcze zielone, bądź już żółte. Im dojrzalsze owoce tym cieplejszy kolor uzyskanego alkoholu. Szczepy nadające się do produkcji z nich wina białego to np. chardonnay, sémillon, pinot blanc czy verdelho. Po zebraniu owoców pozbawia się je pestek, szypułek orz wszelkich innych niepożądanych elementów. Następnie winogrono jest rozgniatane, zamykane w specjalnych pojemnikach na około dobę, po wytłoczeniu otrzymany w ten sposób moszcz pozbawiany jest osadu (proces zwany sedymentacją). Następnie moszcz musi przejść proces fermentacji, czas trwania jest różny w zależności od odmiany i oczekiwanej jakości trunku. Wino białe fermentuje zazwyczaj nieco dłużej niż wino czerwone, wywołane jest to przez delikatniejsze walory smakowe i aromatyczne jasnych winogron. Temperatura jest nieco niższa niż w przypadku wina czerwonego (maksymalnie 18 stopni Celsjusza). Towarzyszy jej wzruszanie drożdży w celu szybszego wydobycia smaku i barwy wina (fermentacja malolaktyczna). Następnie zachodzi proces dojrzewania wina, okres spędzony w beczkach także jest zależny od odmiany i jakości wina. Najlepiej, by wino leżakowało w beczkach dębowych, zdarza się, że leżakuje w beczkach ze stali nierdzewnej. Później ma miejsce klarowanie i filtrowanie w celu uzyskania przejrzystego, czystego wina. W zależności od tego, czy jest to wino kupażowane, czy nie bądź miesza się je z innymi winami, bądź jest to proces niepotrzebny. Ostatnim etapem jest butelkowanie wina (rzadko się zdarza, by wino było zakupione w całej beczce). Bywa, że wino jest aromatyzowane lub wzbogacane o inne składniki, głównie przyprawy np. cynamon, goździki, rzadziej imbir. Główne rejony produkcji win białych to Bułgaria, Kalifornia, Nowa Zelandia, Bordeaux, Nadrenia, Australia. Hiszpana oraz Chile. Wina białe smakiem pasują do bardzo rożnych potraw wiele zależy od tego, czy wino jest słodkie, czy wytrawne. Pasują głównie do dań z drobiu, smakują też z owocami morza, delikatnymi rybami, niektórymi kuchniami egzotycznymi np. kuchnią tajską, część odmian także z chińską. Niedopuszczalne jest podawanie nieschłodzonego wina białego. Idealne powinno mieć temperaturę między 10 a 14 stopni Celsjusza. Aby nie utracić zbyt szybko rozkoszy napawania się delikatnym aromatem wina białego powinno ono być serwowane w zwężających się ku górze kieliszkach.