Burbon
Nazwa burbon jest zastrzeżona dla alkoholu spełniającego bardzo określone normy. Zostały one prawnie ustalone przez Kongres Stanów Zjednoczonych w 1964 roku. Podstawowe z nich to:
- Burbon musi być wykonany z mieszanki zbóż, w tym conajmniej 51% z kukurydzy.
- Burbon musi zawierać co najwyżej 80% czystego alkoholu.
- Do jego produkcji muszą być użyte jedynie naturalne składniki.
- Burbon musi być leżakowany w nowych, opalonych beczkach dębowych.
- Burbon nie może być wlewany do beczek, jeśli jego moc przekracza 62,5% czystego alkoholu.
- Trunek spełniający powyższe kryteria, i dodatkowo był leżakowany co najmniej dwa lata, zyskuje przywilej nazywania się Straight Bourbon.
- Jeśli Burbon jest poddany procesowi leżakowania przez okres krótszy niż dwa lata, informacja o tym fakcie musi zostać odnotowana na etykiecie butelki wraz ze wskazaniem tego okresu.
Większość sprzedawanych obecnie burbonów mieszanki składającej się w co najmniej dwóch trzecich z destylatu z kukurydzy oraz leżakowany co najmniej cztery lata. Mimo iż są to mieszanki, spełniają warunek, zawarowany dla "Straight Bourbon", to jednak nie zawsze posiadają ten brand na etykiecie. Kupić można także tanie burbony niespełniające powyższych zasad.