Cointreau
Miano likieru pochodzi od nazwiska francuskiego cukiernika, który stworzył ten mistrzowski likier w 1849 roku. Jest on spełnieniem marzeń nie tylko samego wynalazcy, ale i wszystkich miłośników alkoholi cytrusowych, a zwłaszcza pomarańczy… Cointreau stworzył swój likier metodą prób i błędów mieszając w zmiennych proporcjach różne odmiany skórek pomarańczowych i na ich bazie tworząc swe likiery, w końcu uznał, że osiągnął smak najlepszy z możliwych. Powodzenie tego przezroczystego, 40-to procentowego alkoholu zdaje się potwierdzać, że Cointreau się nie mylił. Więcej o procesie produkcji wiedzą jedynie zaufani pracownicy wytwórni likieru. Cointreau to jeden z ulubionych alkoholi barmanów, daje on mnóstwo możliwości komponowania, pasuje do niemal każdego soku, wyśmienitą mieszankę stanowi z sokami cytrusowymi, zachwalany jest także z samym lodem, rozcieńczony z wodą. Także koledzy po fachu samego mistrza Cointreau wiele zawdzięczają twórcy likieru.