Grain Whisky
Grain whisky produkowana jest w przeciwieństwie do pozostałych whisky z kilku odmian zbóż, są to: jęczmień, pszenica, żyto i kukurydza. Zawartość jęczmienia osiąga od 10 do 50% ogółu zbóż. Jest to whisky szkocka, zazwyczaj wchodząca w skład whisky mieszanych. Głównym miejscem produkcji destylatów Grain whisky jest Lowlands, gdzie znajduje się aż siedem z ośmiu destylarni. Wytwarzana jest ona za pomocą alembików Coffey'a, metoda ta jest dość szybka i prosta. Nic dziwnego zatem, że zdecydowana większość szkockich whisky to blendy tworzone z wykorzystaniem grain whisky. Czysta, butelkowana grain whisky jest bardzo rzadka i przez znawców jest uznawana raczej za whisky drugiej kategorii. Ośrodki produkcji Single Grain Whisky to: Invergordon, Cameronbridge, Dumbarton, Girvan, Loch Lomond, North British, Port Dundas i Strathclyde. Blendy wykorzystujące Grain Whisky to m. in.: Johnnie Walker, Haig’s, Black&White, Ballantine’s, Seagrama, Ambassador i William Grant’s.