Pastis
Pastis to francuski likier,czasem spotykany jest pod nazwą „mleko Prowansji”, jako że w tym rejonie cieszy się ogromną popularnością.Jego ojcem jest Pere Arnoud. Pastis jest mocnym, bo nawet 45% trunkiem. Produkowany jest na bazie anyżu, ważnym dodatkiem są zioła. Czysty Pastis to ciemnobursztynowy płyn, o przejrzystej strukturze, poprzez efekt Ouzo zmienia on barwę na kolor jasnej mlecznej żółci. Aby uzyskać ten kolor należy dodać wody do alkoholu, wytrącony anetol daje ten skutek. Ouzo to Nazwa jednej z odmian gatunkowych trunku. Pastis musi spełniać określone warunki, aby móc nosić tę nazwę, dotyczą one zawartości anetolu (1500-2000mg/l); olejku lukrecjowego (0,05-0,5g/l) oraz ilości cukru (nie więcej niż 100 g/l). Przykładowe marki Pastisu to: Ricard, Berger, Bardouin, Casanis, czy Pastis 51. Podawanie Pastisu zalecane jest po jego zmieszaniu z wodą, w proporcjach 5:1, liczba jednostek likieru przypadających na jednostkę wody nie powinna być wyższa od 7. Pastisz można też chłodzić kostkami lodu, należy go pić jako aperitif.