Piwo dolnej fermentacji
Piwo uzyskiwane w temperaturach 5-13 stopni Celsjusza. Są to dość niskie temperatury. Nazwa rodzaju pochodzi od usytuowania drożdży na zakończenie procesy fermentacji – opadają one na dno naczynia, w którym zachodzi fermentacja piwa. Czasem piwo fermentacji górnej nazywane jest fermentacją zimną. Proces fermentacji dolnej jest dość, długi, temperatury leżakowania są niższe niż w przypadku piw fermentacji górnej. Smak piwa także jest inny. Piwo fermentacji dolnej ma bardziej orzeźwiający smak. I większą trwałość. Większość piw dostępnych na rynku polskim to piwa fermentacji dolnej.Niektóre z odmian piw fermentacji dolnej to:- Pilzner, czeski specjał. Nazwa piwa nawiązuje do miejscowości, w której zaczęto produkować tę gorzką, złocistą odmianę.- Lager – piwo nieco przypominające smakiem Pilznera. Jednak do produkcji Lagru używana jest mniejsza ilość chmielu. Lager powstaje, gdy 100% cukru zostanie sfermentowana przez drożdże. Przykładem tej odmiany jest np. Heineken.- Ice lager – to odmiana o jeszcze niższej zawartości chmielu, popularna głównie w Stanach Zjednoczonych. Jest to jedyny rodzaj piwa, który nie wymaga ciemnej butelki. Staje się on coraz popularniejszy także na rynkach europejskich.