Tennessee Whiskey
Swoją nazwę ta odmiana whisky zawdzięcza stanowi Tennessee w USA. Tylko w tym stanie produkowana jest Tennessee whiskey i od roku 1941 stanowi odrębny gatunek whisky. Proces produkcyjny Tennessee Whiskey jest podobny do procesu produkcji Bourbona. Zasadnicza różnica polega na filtrowaniu destylatu przez grubą , trzymetrową warstwę drzewa klonowego. Istnieje pewna rozbieżność co do tego, czy należy używać nazwy ogólnej „Tennessee whiskey”, czy „Tennessee whisky”. Pierwsza stała się popularna za sprawą Jack’a Daniels’a, druga zaś jest starsza, produkowana przez Geroge’a Dickela. Są to jedyne odmiany whisky z Tennessee na świecie. Starsza z nich, poprzednik Bourbona to George Dickel Tennessee Whisky. Pisownia „whisky” jest ukłonem w stronę Szkotów. Jej inna nazwa to Cascade Distillery, produkcją zajmują się destylarnie w okolicach Tullahomy. Druga, znacznie popularniejsza to Jack Daniels. 43% whiskey w charakterystycznej prostopadłościennej butelce z brązowego szkła. Na popularność trunku częściowo wpłynęła świetna i kapitałochłonna strategia reklamowa, jak i barwna postać samego jej twórcy. Ta Tennessee Whiskey uznawana jest za trunek eleganckich mężczyzn, należących do elity, których jednak stać na szaleństwo. Każdy chętnie się z takim wizerunkiem identyfikuje, każdy chce pić to co ludzie sukcesu… Obecnie Jack Daniels stanowi własność amerykańskiego koncernu Brown Forman i od początku destylarnia tej whiskey mieści się w niewielkim Lynchburgu.