Unicum
Ten austro-węgierski trunek ma długą historię i ponoć jego pierwszym degustatorem był sam cesarz Józef II Habsburg. Twórcą był jego nadworny medyk nazwiskiem Zwack, a samo wydarzenie datuje się na rok 1790. Od tego czasu ten ciemnobrązowy bitter znany jest pod nazwą unicum. Trunek ten pachnie i smakuje ziołami i korzeniami. Także współcześnie przykłada się wielką wagę do tego, by wszystkie składniki były jak najbardziej naturalne. W skład unicum wchodzi aż czterdzieści odmian ręcznie zbieranych ziół, część transportowana jest z Niziny Panońskiej. Po odpowiedniej maceracji i destylacji bitter trafia na minimum 6 miesięcy do dębowych beczek, gdzie przekształca się w czterdziestoprocentowe unikalne jedyne w swoim rodzaju unicum. Unicum to pierwotnie alkohol o działaniu medycznym. Jego gorzki smak jest doceniany w walce z dolegliwościami trawiennymi, jednak sami Węgrzy zwykli twierdzić, że ich narodowy bitter jest „lekiem na wszystko”. Poleca się mała szklaneczkę lub kieliszek unicum tuż po posiłku. Wspomaga wtedy czynności trawienne. Istnieją także zwolennicy serwowania unicum jako aperitif, wtedy sprzyja on pobudzeniu apetytu i wyczuleniu kubków smakowych. Do dziś produkcją unicum zajmuje się tylko jedna rodzinna firma mająca swą siedzibę w Budapeszcie.