Wzmacniane
To szczególna kategoria win, znajdziemy tutaj takie nazwy jak: porto, sherry, madera, marsala. Wina wzmacniane są to wina mocniejsze od pozostałych. Zawartość alkoholu sięga w nich 20-21%. Wina te powstają poprzez „wzmocnienie” ich trunkiem o wyższej zawartości alkoholu. Wina wzmacniane powstały, ponieważ konieczne stało się transportowanie beczek z winem na coraz dalsze obszary. Dolewanie mocniejszego alkoholu było najprostszym i najtańszym rozwiązaniem. Wcale nie musiało wpłynąć na jakość przewożonego wina. Wręcz przeciwnie wytworzyły się nowe, cenione smaki. Zmieniła się ponadto barwa i aromat. Destylat mocniejszego wina dodawany jest do moszczu w trakcie fermentacji. Moment dodania destylatu pomaga manipulować słodkością wina. Jeśli mocniejszy alkohol zostanie dodany we wczesnej fazie fermentacji to wino będzie miało słodszy smak, Aby uzyskać wino wytrawne destylat należy dodać pod koniec fermentacji (tak m.in. powstaje sherry).