Cenione wina hiszpańskie w Lidlu
Już od 7 listopada wszyscy miłośnicy tego trunku będą mieli okazję zakosztować w dopiero co odkrywanych w Polsce winach hiszpańskich, m.in. Rioja lub Barceliño. Tak jak w przypadku win włoskich oraz francuskich, owoce pracy winiarzy z Katalonii oraz Kraju Basków będą oferowane w niezwykle korzystnych cenach. Wina po raz kolejne zostały dobrane w taki sposób, by sprostać gustom zarówno koneserów, jak i tych, którzy rozpoczynają przygodę ze sztuką winnej degustacji. Zapraszamy do wspólnego poznawania smaków i aromatów hiszpańskich win.
Hiszpański temperament
Cava Brut “Amorany Gran Cuveé” (0,75l) jest wytrawnym winem musującym, które powstaje z odmian winorośli Macabeo, Xarello i Parellada. Produkowane jest w północnej Hiszpanii. Dzięki lokalizacji geograficznej regionu, wino jest orzeźwiające i posiada wyraźną kwasowość. Wytwarzanie Cavy podlega ścisłej kontroli urzędowej. Tylko w przypadku zachowania odpowiedniej technologii produkcji winiarz uzyskuje prawo do umieszczenia na etykiecie zastrzeżonej nazwy regionu. Kluczowym etapem powstawania jest wtórna fermentacja butelkowa, podczas której w butelce powstaje ciśnienie rzędu 6 atmosfer.
Sugestie podania:
Cava polecana jest na wszelkiego rodzaju uroczyste toasty. Dobrze pasuje do potraw rybnych (łosoś, sandacz, sum). Jako danie przykładowe proponuje się duszonego łososia w aromacie anyżu z gotowaną fasolką szparagową oraz dzikim ryżem.
Barceliño „Criado en barrica” 2009 (0,75l) jest czerwonym, wytrawnym winem produkowanym zaledwie 40 km od Barcelony. To wino odzwierciedla nowoczesny, śródziemnomorski styl życia. Poczujmy się jak w Barcelonie, pijąc wino skomponowane z odmian Tempranillo i Garnacha, które przez 3 miesiące dojrzewało w amerykańskich baryłkach.
Sugestie podania:
Wino wybitnie pasujące do smakowitych pikantnych potraw. Odpowiednie będą do niego lubiane w Hiszpanii i nie tylko, podsuszane wędliny oraz mięso królicze i jagnięce.
Rioja „Saxa Loquuntur Uno” 2009 (0,75l) jest czerwonym winem wytrawnym. Pochodzi z regionu Rioja znanego z produkcji wina już od czasów rzymskich, jakkolwiek pierwsze regulacje prawa winiarskiego pochodzą z wieku XV. Nastąpił wówczas rozwój winnic, które powstawały przy klasztorach obsługujących pielgrzymów udających się do Santiago de Compostella. Rioja w roku 1926, jako pierwszy hiszpański region, otrzymała klasę jakości Denominacion de Origen. Określono wówczas granice regionu, dozwolone odmiany winorośli, maksymalną wydajność oraz dopuszczalny poziom alkoholu. W 1991 znowu jako pierwszy region Hiszpanii, Rioja uzyskała podwyższenie oficjalnej kategorii jakościowej na D.O.C. (Denominación de Origen Calificada). Ugruntowano tym samym jej pozycję jako najbardziej prestiżowego regionu winiarskiego w kraju.
Sugestie podania:
Polecane do każdego obiadu, w trakcie którego podana zostanie sztuka mięsa z warzywami z grilla. Pasuje również do uroczystej kolacji z polędwicą lub dziczyzną w roli dania głównego. Wino można podać do twardych serów i długo dojrzewających wędlin w towarzystwie oliwek, grillowanej papryki i bakłażana.
Priorat Crianza „Vinya Carles” 2007 (0,75l) jest czerwonym, wytrawnym winem. W regionie Priorat obsadzone winoroślą jest jedynie 1400 hektarów. To obszar o surowym, suchym klimacie i specyficznym podłożu, na które składa się wulkaniczna gleba, łupki i kwarc. Region ten nawadniany jest przez dopływ Ebro, rzekę Siurana. Cechy klimatu i gleby mają zasadniczy wpływ na jakość lokalnych win. Dzięki wytrwałej pracy winiarzy w 1975 roku region uzyskał klasę D.O. a w 2000 roku D.O.C. (Denominació d'Origen Qualificada). Konsekwencja w utrzymaniu jakości zaowocowała mistyczną wręcz opinią o lokalnych winach.
Sugestia podania:
Do tego wina pasują ser Cheddar, pikantna wieprzowina, wołowina z grilla, pieczona kaczka.
Rioja Reserva „Soligamar” 2007 (49,99 pln/0,75l) jest czerwonym, wytrawnym winem. Rioja dzieli się na trzy subregiony: Alta – górna, Alavesa – środkowa i Baja – dolna. Każdy z tych obszarów posiada odmienny mikroklimat, co powoduje różnice w produkowanych tam winach. Od północnego-zachodu cały region chroniony jest przed wpływem ostrego klimatu atlantyckiego przez góry Sierra de Cantabria. Czerwone wina Rioja zwykle charakteryzowane są okresem ich starzenia w beczce i w butelce, a określenia z tym związane mają oficjalny charakter. Korzenie wina marki Soligamar sięgają roku 1896, kiedy to Don Quintin Ortega założył własną winnicę w pobliżu małej wioski Tudelilla. Obecnie, rodzinne winnice pielęgnuje spadkobierca majątku Carmelo Ortega. Urodzony w roku 1964 w miejscowości Tudelilla, całe swoje życie poświęcił winom z regionu Rioja.
Sugestie podania:
Wyraźny smak wina wspaniale współgra z pieczonym indykiem z ziołami podanym na sosie jeżynowym; zapiekanym ziemniaki z oliwą i kiełbasą Chorizo; warzywami z grilla; duszonymi borowikami z kawałkami jagnięciny w aromacie tymianku.
ŹródłoInformacja PrasowaHill & Knowlton Poland Sp. z o.o.