Aktualności
Już po raz ósmy w Polsce odbyły się krajowe kwalifikacje do najbardziej prestiżowego konkursu barmańskiego na świecie – World Class. Po piekielnie trudnych koktajlowych konkurencjach bilet do São Paulo w Brazylii na wrzesień zabukował dla siebie Grzegorz Pikulski z Krakowa. Najlepszy barman w Polsce 2023 roku zmierzy się w globalnym finale z rywalami z 50 krajów. W ubiegłym roku nasza reprezentantka uplasowała się w Top 4 podczas konkursu w Sydney.
Spontanicznie, swobodnie, koniecznie wśród przyjaciół – tak brzmi recepta na dolce vita, czyli „słodkie życie” w iście włoskim stylu. Skoro o słodkim życiu mowa, obowiązkowym składnikiem i preludium do wspólnego celebrowania jest aperitivo – tradycyjny wstęp do popołudniowych i wieczornych spotkań. Kultowa marka włoskich wermutów Martini prezentuje nową gamę bezalkoholowych (~0%) aperitivów: kwiatowy Floreale i owocowy Vibrante. Dzięki nim kwintesencją włoskiego dolce vita można się cieszyć o każdej porze dnia – bo zawsze jest czas na Martini! Obydwa produkty są dostępne w Polsce od czerwca.
Na barmańskiej olimpiadzie World Class w Sydney Polskę reprezentować będzie barmanka z Krakowa. W 7-letniej historii polskich kwalifikacji do globalnych finałów po raz pierwszy zwyciężyła kobieta-barmanka – Alicja Bączyk z krakowskiego koktajlbaru TAG.
Nigdy się nie poddawaj – z tą dewizą Bartłomiej Wójcik z Łodzi startował we wszystkich dotychczasowych edycjach konkursu barmańskiego World Class Poland.
Organizator World Class oficjalnie ogłasza: koniec czekania! Po roku przerwy spowodowanej pandemią COVID-19, polscy barmani znów będą mogli się zmierzyć się w turnieju na umiejętności i kreatywność. Właśnie wystartowały krajowe kwalifikacje do najbardziej prestiżowego konkursu barmańskiego globu: World Class Competition 2021. Tegoroczny finał odbędzie się w Madrycie. Termin internetowych zgłoszeń do polskiego etapu upływa 21 marca. Kto wyruszy w podróż?
Jeśli przed wyjściem z domu nurkujesz w szafie po coraz cieplejszy sweter, a już na zewnątrz mimowolnie wzdychasz „o! już jest ciemno” – to niezawodny znak, że nadeszła najfajniejsza pora roku. Tak, właśnie taka! Zacznijmy od długich wieczorów – koniecznie z przyjaciółmi, potem białe szaleństwo, przerwa świąteczna, Sylwester, aż po Karnawał. Jest co świętować, ale jak zrobić wrażenie na gościach bez zbędnego stresu?
Już blisko 350 inwestorów przekonał Browar Za Miastem do inwestycji w nowy browar, który powstaje w miejscowości Rumianek koło Poznania. Po miesiącu trwającej nadal emisji crowdfundingowej spółka zgromadziła 1,7 mln zł wpłat. To 40 proc. celu oferty akcji, który wynosi 4,18 mln zł. Pierwsze piwa zostaną uwarzone we wrześniu 2021 r. Nowatorską technologią ich produkcji na bazie składników „Superfood” interesują się klienci w Europie, USA i Azji. Firma pochwaliła się wizualizacjami obiektu i zdjęciami z placu budowy.
Współtworzyli wiodące dziś marki piw mainstreamowych: Tyskie i Żubr. Cztery lata temu odeszli z korporacji, by produkować własne piwo rzemieślnicze – Browar Za Miastem. Kupili działkę, na której już powstaje browar kosztem prawie 9,0 mln zł. W nim warzone będą innowacyjne piwa oparte na składnikach „Superfood”, na które już czekają odbiorcy także za granicą. W międzyczasie firma osiągnęła rentowność, a opracowana technologia – ochronę patentową. Teraz do spółki zapraszają rozproszonych inwestorów w ofercie akcji o wartości 4,18 mln zł, promowanej na platformie Crowdway.pl.
Browar Za Miastem od trzech lat warzy piwa rzemieślnicze, których nazwy kojarzą się z miłym nastrojem i wypoczynkiem: Święty Spokój, Długi Weekend czy Dzień Wolny. W 2019 roku sprzedał 800 tys. butelek piwa i nadal rośnie. Już kilka lat temu opracował innowacyjną technologię warzenia piwa z dodatkiem surowców „Superfood”.
Wealth Solutions, polska spółka zajmująca się kreacją ekskluzywnych alkoholi, nawiązała współpracę z Radosławem Majdanem. Jej efektem będą limitowane edycje whisky stworzone z udziałem jednej z najbardziej rozpoznawalnych postaci polskiego świata sportu i mediów.
Ponad 20 godzin zajmie najlepszemu barmanowi w Polsce wyprawa do największego miasta w Australii – Sydney. Tam zmierzy się z największymi talentami świata. Ruszył nabór do ogólnopolskich kwalifikacji do najbardziej prestiżowego konkursu barmańskiego globu, World Class Competition 2020. Kto wyruszy w tę podróż? Maciej Mazur z Krakowa podczas światowego finału w Glasgow 2019 zajął 15. lokatę – to najwyższy wynik Polaka do tej pory.
Linia Win Ziołowych Rodziny Sareckich to tradycyjna, rodzinna receptura, przekazana nam przez naszą prababcię Marysię. Przepisy od lat pomagają nam zachować witalność, zdrowie i wysoką odporność organizmu. Spożywane w domu zarówno profilaktycznie, jak i w chwilach, gdy najbardziej potrzebujemy ich leczniczych właściwości.
Tysiące niesamowitych barmanów z sześciu kontynentów przeszło przez sito krajowych kwalifikacji do elitarnej grupy 53 najlepszych koktajlowych talentów na świecie. Zawodnicy wzięli udział w serii wyzwań w Holandii i Szkocji. Podczas finału w Glasgow globalne trofeum World Class Competition 2019 zdobyła Bannie Kang z Singapuru. Maciej Mazur z Krakowa zajął 15. lokatę – to najwyższy w historii wynik reprezentanta Polski w zawodach.
1329 inwestorów wpłaciło kwotę 4 149 846 zł na budowę browaru specjalizującego się w piwach starzonych – PINTA Barrel Brewing SA. To 100% celu kampanii i nowy rekord crowdfundingu udziałowego w Polsce. Informację o prowadzeniu kampanii spółka zamieściła na platformie Crowdway.pl. Pionierzy piwnej rewolucji w Polsce do 2021 roku zrealizują inwestycję w Wieprzu koło Żywca, tuż obok nowopowstałego zakładu Browaru PINTA.
Wprost z elitarnego festiwalu piwnego Toer de Gueze w Belgii założyciele browaru PINTA ogłosili start kampanii crowdfundingowej. Od 6 maja na platformie Crowdway.pl promują zbiórkę na budowę browaru PINTA Barrel Brewing. Powstawać w nim będą rzemieślnicze piwa premium, starzone w beczkach po mocnych alkoholach. Minimalna wartość inwestycji dla crowdinwestorów to już 333 zł. Zaplanowano też pakiety branżowe.
Browar PINTA, który w 2011 roku dał początek piwnej rewolucji i do dziś warzy swoje piwa w wynajmowanych browarach w Zawierciu i Zarzeczu, już za 2 miesiące uruchomi własny zakład z warzelnią w Wieprzu koło Żywca. Zapowiada też budowę drugiego browaru przez nową spółkę PINTA Barrel Brewing. W nim powstawać będą limitowane serie piw starzonych w beczkach, a inwestycję wspierać ma emisja akcji i kampania crowdfundingowa na Crowdway.pl.
Stock Polska i Beam Suntory przedłużają oraz rozszerzają dotychczasową współpracę.
Stock Polska i Beam Suntory z przyjemnością informują o zawarciu 3-letniej umowy dystrybucji wyłącznej w Polsce, która przedłuża i rozszerza dotychczasową współpracę. Stock Polska jest jedną z wiodących firm branży spirytusowej w Europie Centralnej i Polsce. Od 2013 roku odpowiada za dystrybucję dużej części portfela produktów Beam Suntory. Nowa umowa rozszerza zakres dotychczasowej współpracy - od 1 stycznia 2017 Stock Polska będzie odpowiadał za dystrybucję wszystkich marek Beam Suntory dostępnych w Polsce.
Znana i ceniona marka ARARAT wraca na polski rynek, by dostarczać niezapomnianych doznań miłośnikom smaku dobrej brandy.
Moskwa oraz High Wycombe, 20 czerwca 2016
Stock Spirits i Synergy Group wytyczają nowy szlak partnerstwa rynkowego w Polsce.
Synergy Group, wiodąca globalna firma alkoholowa oraz Stock Spirits Group, jeden z największych producentów produktów alkoholowych Europy środkowo wschodniej, ogłosiły zawarcie umowy w zakresie dystrybucji portfolio wódki Beluga w Polsce.
Umowa wchodzi w życie od lipca 2016.
Lato w pełni. A jeśli lato, to czas plenerowych spotkań, często połączone ze wspólnym grillowaniem. Ponieważ wówczas liczy się wygoda, to najlepszym trunkiem w takich okolicznościach są gotowe do spożycia drinki - Jack Daniel’s & Cola.