Konkurs barmański World Class powraca po roku przerwy

Konkurs barmański World Class powraca po roku przerwy

2021-03-04

Organizator World Class oficjalnie ogłasza: koniec czekania! Po roku przerwy spowodowanej pandemią COVID-19, polscy barmani znów będą mogli się zmierzyć się w turnieju na umiejętności i kreatywność. Właśnie wystartowały krajowe kwalifikacje do najbardziej prestiżowego konkursu barmańskiego globu: World Class Competition 2021. Tegoroczny finał odbędzie się w Madrycie. Termin internetowych zgłoszeń do polskiego etapu upływa 21 marca. Kto wyruszy w podróż?

Maciej Mazur z Krakowa zachwycił międzynarodowe jury World Class Competition 2019 w Glasgow. Piąty w historii reprezentant Polski w konkursie podczas światowego finału World Class 2019 zajął 15. lokatę – to najwyższy wynik Polaka do tej pory.

Pod okiem Macieja oraz Marcina Kruka z Warszawy, zwycięzcy World Class Poland 2018, kandydaci będą przygotowywać się i rywalizować w nowej edycji konkursu. – Wreszcie jest! Wyczekiwany przez całe środowisko barmańskie, wytęskniony przez pasjonatów sztuki koktajlowej, konkurs World Class powraca. Po pięciu krajowych edycjach, tych wrażeń brakowało w 2020 roku – powiedział Maciej Mazur, Barman Roku World Class Poland 2019, współzałożyciel krakowskiego koktajlbaru TAG.

World Class to konkurs wszechstronnie oceniający umiejętności i kreatywność barmanów. To także wielkie emocje rywalizacji, forum wymiany wiedzy i doświadczeń, kreowania trendów, święto smaku i gościnności, na które co roku czekają tak adepci, jak i weterani sceny barmańskiej w Polsce oraz na świecie. – Trudno sobie wyobrazić, aby wydarzenie mogło się odbyć w pełni online. Dlatego cieszę się, że organizator wypracował formułę wydarzenia, która pozwoli na podtrzymanie tradycji spotkania barmanów z całego świata, by nadal dzielić się konkursowymi emocjami – dodał Maciej Mazur.

W tym roku znów ponad 10 000 barmanów w 60 krajach ubiegać się będzie o przepustkę do globalnego finału konkursu World Class. Krajowe biuro konkursu, Diageo Reserve World Class Poland, przyjmować będzie zgłoszenia do 21 marca za pośrednictwem strony DiageoBarAcademy.com. Zadaniem kandydatów będzie przygotowanie receptury i prezentacja autorskiego koktajlu zgodnie z jedną z czterech prezentacji opisanych w regulaminie konkursu.

Jestem niezwykle podekscytowany nową edycją konkursu. Każdy kolejny rok zaskakuje i zachwyca poziomem rywalizacji barmanów. Okres pandemii jest trudny dla całej sceny barmańskiej, ale jestem pewien, że barmani świetnie wykorzystali ten czas na rozwój umiejętności i innowacji. To pozwala oczekiwać wielu zgłoszeń do konkursu i pokazu ogromnej kreatywności za barem – dodaje Marcin Kruk, zwycięzca World Class Poland 2018, który rozwija koncept barowy dla sieci restauracji “ORZO” oraz hiszpańskiej restauracji “El Botellón” w Warszawie.

Dwadzieścioro czworo barmanów i barmanek (top 24), których internetowe prezentacje okażą się najlepsze, spotka się już osobiście w krajowym półfinale i finale World Class Poland. Wydarzenie odbędzie się w dniach 26-29 kwietnia. Spośród kandydatów wyłoniony zostanie polski Barman Roku 2021, który otrzyma bilet na zawody w Madrycie.

To dla mnie prawdziwy zaszczyt, że mogę potwierdzić, że światowe finały światowej klasy odbędą się w dniach 5-8 lipca w Madrycie. Gdy barmani szlifowali swoje umiejętności, organizator konkursu wypracował szereg procedur i scenariuszy, by zapewnić, że etapy krajowe etapy oraz globalny finał mogły się odbyć w sposób bezpieczny i zgodny ze wszystkimi obowiązującymi wytycznymi chroniącymi zdrowie uczestników – mówi Bartosz Paśko, Kierownik Aktywacji w kanale On Trade, Diageo Reserve.

W stronę sławy

World Class Competition to najbardziej prestiżowy konkurs barmański globu. Od 2009 roku mistrzowie sztuki koktajlowej rywalizują w nietuzinkowych okolicznościach i miejscach, od Glasgow, Londynu, Berlina, po Kapsztad, Miami czy Meksyk. Po globalne trofeum World Class sięgnęli do tej pory reprezentanci: Francji, Grecji, Hiszpanii, USA, Wielkiej Brytanii, Kanady oraz dwukrotnie – Australii i Japonii. W 2019 roku tytuł Barmanki Roku powędrował do Bannie Kang z Singapuru.

Aleja sławy polskiej edycji World Class liczy już pięć gwiazd – tyle edycji konkursu odbyło się do tej pory nad Wisłą. Dotychczasowi reprezentanci Polski w globalnych finałach World Class – Maciej Mazur, Marcin Kruk, Janusz Lemiesz, Paweł Rodaszyński i Mateusz Szuchnik – to dziś gorące nazwiska sceny barowej i koktajlowi influencerzy.

Informacje o World Class Poland: www.facebook.com/worldclasspoland/

Zgłoszenie: www.diageobaracademy.com

Regulamin konkursu: https://www.diageobaracademy.com/.../wor.../world-class-tcs/

______________________________________

Dodatkowe informacje na temat World Class:

World Class Poland: www.facebook.com/worldclasspoland

World Class Competition: www.definitivedrinkingguide.com oraz www.theworldclassclub.com

Kontakt dla mediów: Katarzyna Kielar, tel.: +48 608 616 990, e-mail: Katarzyna.Kielar@hellopr.pl

 

DIAGEO

Producent i dystrybutor najbardziej znanych marek alkoholowych na świecie, m.in.: whisky Johnnie Walker, Crown Royal, J&B, Buchanan's, Windsor, wódki Smirnoff, Cîroc i Ketel One, a także takie marki, jak: Bulleit Bourbon, Captain Morgan, Baileys, Don Julio, Tanqueray i Guinness. Firma prowadzi sprzedaż w ponad 180 krajach na całym świecie. Spółka jest notowana na giełdach w Nowym Jorku (DEO) i Londynie (DGE). Więcej informacji na temat Diageo, jej pracowników, marek, wyników biznesowych można znaleźć na www.Diageo.com. Dodatkowe wiadomości na temat odpowiedzialnego picia alkoholu, różne narzędzia oraz informacje o inicjatywach związanych z tym tematem dostępne są na www.DrinkIQ.com.

 

DIAGEO RESERVE WORLD CLASS

Program WORLD CLASS rozwija najlepsze doświadczenia i kulturę spożywania koktajli na całym świecie. To największa, luksusowa i najbardziej wiarygodna wizytówka w branży. Odkrywa kolejną generację barmańskich talentów, które ustanawiają najnowsze trendy miksologii i popularyzuje je w najlepszych lokalach na całym świecie. U podstaw tej inicjatywy leży znakomity, globalny program szkoleniowy i ciesząca się międzynarodowym uznaniem platforma, która zmierza do rozwijania profesji barmana i budowania karier laureatów konkursu o tytuł „Barmana Roku”. Od pierwszej edycji zawodów World Class w 2009 roku już ponad 300 000 barmanów na całym świecie mogło skorzystać z wiedzy i inspiracji w dziedzinie miksologii. Dzięki współpracy z największymi ekspertami, mediami oraz partnerami projektu, marka Diageo Reserve WORLD CLASS jest powszechnie uznawana wśród barmanów i klientów jako znak wyrafinowania i wyróżnienia międzynarodowej kultury spożywania najlepszych alkoholi.

Polityka Prywatności

Szanowni Państwo, po zapoznaniu się z niniejszą informacją, poprzez kliknięcie na „Przejdź do strony” lub zamknięcie tego okna zgadzają się Państwo na to, aby Państwa dane osobowe były przetwarzane w taki sposób, jak zostało w polityce prywatności. Dlatego prosimy, zapoznać się z tymi informacjami i dokonać świadomego wyboru.

Przetwarzamy Państwa dane aby mogli Państwo skorzystać z naszych usług.

Administratorem danych osobowych jest:

WEBprojekt Wojciech Zabierowski ul. Juliana Tuwima 34 lokal 9, 90-002 Łódź

Mogą Państwo się skontaktować mając pytania lub wątpliwości w zakresie przetwarzania Swoich danych przez WEBprojekt.

Gdy korzystają Państwo z naszego serwisu, danymi osobowymi, które przetwarzamy mogą być, np. adres IP Państwa urządzenia, dane pozyskiwane na podstawie plików cookies lub podobnych mechanizmów zapisywania informacji w urządzeniach Użytkowników, o ile pozwolą one na zidentyfikowanie Państwa. Więcej informacji na temat zakresu danych osobowych oraz cookies znajdą Państwo w Polityce prywatności i polityce plików cookies.

Czytaj treść polityki prywatności
x
Polityka Plików Cookies

Nasza strona korzysta z plików cookies. Używamy ich w celu poprawy jakości świadczonych przez nas usług. Jeżeli nie wyrażasz na to zgody, możesz zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Więcej informacji na temat wykorzystywanych przez nas informacji zapisywanych w plikach cookies znajdziesz w polityce plików cookies. Czytaj więcej.