Wina
Wino jest to napój alkoholowy pozyskany na bazie sfermentowanych owoców winogrona. Początki historii wina sięgają terenów Azji Mniejszej. Nic jednak tak nie przyczyniło się do gloryfikacji wina jak kultura antyczna i chrześcijańska. Pierwsza nadała winu wymiar sakralny, a nie jak to miało miejsce w przypadku większości innych tak starych alkoholi, głównie leczniczy. Wino gościło w świątyniach, stanowiło część ofiary dla zapewnienia sobie przychylności bóstwa. Wino nawet miało swojego własnego boga. Starożytni Grecy wprowadzili wino do codziennej diety. Pijących wino rozcieńczone z wodą Greków nikt nie uważał za pijaków, wręcz przeciwnie zawdzięczamy jedno z największych dziedzictw kulturalnych świata.
Kultura chrześcijańska także wprowadziła wino do świątyń. Co więcej to właśnie z wina uczyniła jeden z największych symboli rozpoznawanych nie tylko w kulturze chrześcijańskiej, ale i na całym świecie. Wino dla chrześcijan stało się odpowiednikiem krwi samego zbawiciela.
Obecnie wino występuje w ogromnej liczbie gatunków i rodzajów, jest popularne na całym świecie. W zależności od tradycji danego regionu, mody i założeń producenta wytwarzane jest w w bardzo szerokiej gamie smakowej. O Bogactwie tej kategorii świadczy choćby mnogość podziałów: mamy wina białe, czerwone, wytrawne, słodkie…
Dla wina jak dla żadnego innego alkoholu proces produkcji zaczyna się już w momencie doboru terenu uprawy szczepów winnych. Region, z którego będą pochodziły owoce, jego warunki klimatyczne, kąt nachylenia stoku i oświetleniowe mają ogromny wpływ na smak wina.
Podanie ogólnego sposobu produkcji wina jest bardzo powierzchowne, gdyż między specyfiką wytwarzania różnych rodzajów występują ogromne różnice.