
Czerwone
Wino tego rodzaju wytwarzane jest z tzw. winogron czarnych, które w rzeczywistości mają odcień czerwony bądź niebieskawy. Czerwone wina mogą mieć wiele odcieni czerwieni – może to być nuta purpury, rubinu, wiśni, a także odcień bladoceglasty. Zabarwienie pojawia się, gdy podczas procesu fermentacji (w przypadku win, jest to proces winifikacji) przezroczysty sok gronowy styka się ze skórkami czarnych winogron. Wraz z kolorem do wina przenika także garbnik, który również znajduje się w skórkach. Jest to substancja, która decyduje o smaku czerwonego wina i wpływa na fakt, iż wino czerwone ma bogatszy smak niż wino białe. W zależności od ilości garbnika w winie możemy mówić o winie: lekkim, które nie posiada zbyt dużo garbnika, średnim, oraz pełnym (garbnikowym), które ma bardzo wyrazisty, cierpkawy smak.Czerwone wina zwykle są podawane do posiłku, zdecydowanie rzadziej jako samodzielny trunek. Tego wina nie należy chłodzić, ponieważ najlepiej smakuje w temperaturze pokojowej.