Region - Chile
Chilijskie wina mają tradycję trwającą ponad 450 lat. Uprawa szczepów winorośli i rozwój produkcji winnej rozpoczęły się w tym kraju od ekspansji Europejczyków, którzy przywieźli ze sobą na nowe lądy winny skarb. Początkowo wino chilijskie eksportowane było jako podrzędne gatunkowo wino stołowe. Przemysłowi winnemu w Chile pomógł dopiero kryzys winny w Europie (m.in. plagi szkodników). Już wcześniej poprawiła się jakość win, zaczęto uprawiać najszlachetniejsze francuskie odmiany, potem doszły do tego innowacje technologiczne. Francuskie odmiany winorośli w połączeniu z niespotykanym na Starym Kontynencie chilijskim klimatem dają niezwykły, ciekawy smak wina z Chile. Ponadto wina chilijskie są konkurencyjne dla europejskich z powodu niskiej ceny. Tania siła robocza i niedrogie grunty są w stanie zrekompensować daleką podróż.Chile słynie z produkcji win ze szczepów Chardonnay, Sauvignon Blanc, Cabernet Sauvignon i Merlot. W Chile istnieją ścisłe przepisy dotyczące klasyfikacji i wytwarzania win. Chilijski rząd uchwalił je w 1995 roku. Przepisy precyzują m.in. które szczepy mogą być przeznaczone na wino, z których regionów może pochodzić dany alkohol oraz wiarygodność etykiet (75% zawartości butelki musi się zgadzać z informacjami na opakowaniu). W Chile wyróżnia się główne obszary uprawy winorośli. Różnią się one klimatem. Na każdym z nich jest produkowany inny rodzaj wina.