Eksport szkockiej whisky rośnie szybciej niż rodzima konsumpcja
Warszawa, 28 listopada 2011 roku – Szkocka whisky staje się na świecie coraz popularniejsza. Potwierdzają to dane sprzedażowe pochodzące ze Stowarzyszenia Szkockiej Whisky jak i Towarzystwa The Scotch Malt Whisky Society.
Pomimo kryzysowych prognoz i wizji globalnej stagnacji eksport szkockiej whisky wzrósł znacząco w ciągu pierwszych sześciu miesięcy 2011 roku. Na świecie sprzedano aż o 22% więcej butelek szkockiej niż w analogicznym okresie roku 2010. Co ciekawe taki trend widoczny jest od co najmniej kilku lat.
USA nadal pozostaje głównym rynkiem zbytu poza Wielką Brytanią, wartość eksportu w okresie od stycznia do czerwca 2011 roku wyniosła 268 mlionów funtów brytyjskich, co daje wzrost o ok.14%, na drugim miejscu plasuje się Francja gdzie sprzedaż wzrosła o 13% do wartości 219,5 milonów funtów.
Kraje rozwijające się stają się coraz ważniejszym rynkiem dla producentów whisky. Wszystko za sprawą silnego wzrostu gospodarczego w Azji i Ameryce Południowej. Eksport szkockiej whisky do Ameryki Środkowej i Południowej wzrósł aż o 49%, podczas gdy do krajów Azji o 33% osiągając pokażną wartość 422 milionów funtów. Wolumen sprzedaży rósł wraz z rosnącą wartością eksportu. Największymi odbiorcami szkockiej whisky poza Wielką Brytanią w ujęciu wartościowym są Stany Zjednoczone, Francja, Singapur, Hiszpania, Tajwan, Korea Południowa.
Podobnie imponujące wyniki eksportu odnotowuje również The Scotch Malt Whisky Society. W okresie ostatnich 12 miesięcy, to jest od 1 listopada 2010 roku do do 31 października 2011r, w Wielkiej Brytanii sprzedaż single malt whisky butelkowanej przez Stowarzyszenie The Scotch Malt Whisky Society (SMWS) wzrosła o 19%, podczas gdy sprzedaż na rynkach międzynarodowych, podobnie jak w latach poprzednich utrzymywała się na wysokim poziomie i wzrosła aż o 28% w analogicznym okresie.
„Rynek brytyjski jest dla nas ważny, tutaj są korzenie whisky, tutaj Stowarzyszenie ma swoje główne oddziały w Edynburgu i Londynie, ale nasza unikatowa whisky z pojedyńczej beczki i jednego destylatu intryguje również klientów za granicą i szturmem zdobywa nowe rynki” mówi Stephen Swinney, Dyrektor The Scotch Malt Whisky Society w Polsce. Obecnie najważniejszymi rynkami eksportowymi dla Stowarzyszenia SMWS są Stany Zjednoczone, Tajwan, Japonia, kraje Beneluksu, Niemcy, Szwajcaria. „Cieszy fakt, że nasza marka cieszy podniebienia konsumentów w krajach, gdzie wcześniej whisky była trunkiem mało znanym” dodaje Stephen Swinney.
Jednak to co najbardziej cieszy producentów i dystrybutorów szkockiej to fakt, że właśnie zbliża się dla nich najgorętszy okres całego roku. Butelka unikatowej szkockiej whisky uchodzi w wielu krajach za doskonały świąteczny prezent, zarówno dla członka rodziny jak i klienta korporacyjnego. Cała branża zaciera więc ręce. Wyniki sprzedaży w ujęciu za cały rok mogą się jeszcze zmienić. Na korzyść - wszyscy liczą.
Aktualnie udział szkockiej whisky w eksporcie produktów spożywczych i napojów Wielkiej Brytanii wynosi aż 25%.
1. Dane pochodzą z publikacji Stowarzyszenie Szkockiej Whisky (The Scotch Whisky Association) z pażdziernika 2011 roku.
ŹródłoInfrmacja PrasowaComm Start