Jakie wino na Wielkanoc – radzi ekspert

Jakie wino na Wielkanoc – radzi ekspert

2011-03-16

Jeszcze niedawno rozbieraliśmy choinkę, a już bukiety żonkili, bazi i tulipanów na ulicach sygnalizują nam, że powinniśmy zacząć zastanawiać się, co w tym roku pojawi się na naszym wielkanocnym stole. Niektórzy mają swoje ulubione potrawy, bez których nie wyobrażają sobie świąt, inni lubią eksperymentować z nowymi smakami, jednak wszystkie dania z pewnością zyskują, gdy towarzyszy im lampka dobrego wina.

Wino uwydatnia smak potraw, zbawiennie wpływa na nasze trawienie i dodaje elegancji posiłkowi. Ponadto podanie do posiłku lampki odpowiednio dobranego wina z pewnością odbije się korzystnie na atmosferze rodzinnego spotkania i podkreśli wyjątkowość okazji. Jednak chociaż Polacy coraz lepiej orientują się w sztuce łączenia potraw z trunkami, to dopasowanie wina do tradycyjnych dań wielkanocnych może niektórych onieśmielać.

„Najbardziej uniwersalnym winem, które można podać w każdym momencie, nawet jako aperitif, jest pochodzące z serca Toskanii Castellani Chianti D.O.C.G – radzi Tomasz Kolecki-Majewicz, Mistrz Polski Sommelierów, ekspert portalu Winezja.pl. – Jest to wytrawne, czerwone wino o rubinowoczerwonym kolorze i wyrazistym, owocowym i lekko korzennym smaku z aromatem fiołków i borówek”.

Do białych mięs i wędlin ekspert poleca białe wytrawne Tollo Aldiano Trebbiano d'Abruzzo D.O.C., z jednej z najwyżej ocenianych w międzynarodowych konkursach winiarskich winnic z regionu Abruzji. Jest to dobrze zrównoważone wino z nutą aromatu owoców tropikalnych, miodu oraz wanilii. Natomiast smak białych i czerwonych mięs i serów wspaniale uwydatni francuskie wino o pięknej czerwonej barwie i głębokim aromacie dojrzałych owoców, Dourthe Beau Mayne Bordeaux A.O.C. Rouge.

A teraz to, na co wszyscy czekamy, czyli deser. Pellegrino Rubino Dolce Marsala Fine D.O.C. to czerwony, naturalnie słodki, wzmocniony trunek z iście sycylijskim temperamentem. Wysoką zawartość alkoholu łagodzi subtelna słodycz wina. Idealnie komponuje się z czekoladą i wszelkiego rodzaju słodkimi deserami. Można go również podać jako aperitif. Mazurki, makowce i baby uwielbiają tokaje. Węgierski Oremus Tokaji Aszu 3 Puttonyos o barwie złocistego bursztynu z delikatnymi pomarańczowymi refleksami uwodzi bukietem z nutą aromatu brzoskwini, miodu i orzechów. Idealny do deserów i ciast.

„Współczesny trend polega na dopasowaniu smaku wina do danej potrawy. Daje to większą swobodę niż kierowanie się wyłącznie kolorem trunku – stwierdza Tomasz Kolecki-Majewicz. – A ponieważ gusta są różne, to niektórym będą odpowiadać jedne zestawienia, a drugim zupełnie inne. To zupełnie normalne, więc nie bójmy się eksperymentować i tworzyć własnych połączeń. Nie bójmy się zaufać intuicji”.

Pamiętajmy również o odpowiednim schłodzeniu wina przed podaniem. Każde wino ma swoją optymalną temperaturę, która uwydatnia jego atuty. Jeszcze odpowiedni kieliszek i sukces gwarantowany! Wszystkie opisane wina oraz wiele innych można znaleźć na www.winezja.pl. Podejmij decyzję, a wybrana butelka dotrze do ciebie już następnego dnia!

 Źródło: Informacja PrasowaKarolina Bulik - Kuźnia PR

Polityka Prywatności

Szanowni Państwo, po zapoznaniu się z niniejszą informacją, poprzez kliknięcie na „Przejdź do strony” lub zamknięcie tego okna zgadzają się Państwo na to, aby Państwa dane osobowe były przetwarzane w taki sposób, jak zostało w polityce prywatności. Dlatego prosimy, zapoznać się z tymi informacjami i dokonać świadomego wyboru.

Przetwarzamy Państwa dane aby mogli Państwo skorzystać z naszych usług.

Administratorem danych osobowych jest:

WEBprojekt Wojciech Zabierowski ul. Juliana Tuwima 34 lokal 9, 90-002 Łódź

Mogą Państwo się skontaktować mając pytania lub wątpliwości w zakresie przetwarzania Swoich danych przez WEBprojekt.

Gdy korzystają Państwo z naszego serwisu, danymi osobowymi, które przetwarzamy mogą być, np. adres IP Państwa urządzenia, dane pozyskiwane na podstawie plików cookies lub podobnych mechanizmów zapisywania informacji w urządzeniach Użytkowników, o ile pozwolą one na zidentyfikowanie Państwa. Więcej informacji na temat zakresu danych osobowych oraz cookies znajdą Państwo w Polityce prywatności i polityce plików cookies.

Czytaj treść polityki prywatności
x
Polityka Plików Cookies

Nasza strona korzysta z plików cookies. Używamy ich w celu poprawy jakości świadczonych przez nas usług. Jeżeli nie wyrażasz na to zgody, możesz zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Więcej informacji na temat wykorzystywanych przez nas informacji zapisywanych w plikach cookies znajdziesz w polityce plików cookies. Czytaj więcej.