Najwyższa klasa - Wyjątkowa oferta win w Lidlu
Specjalnie dla miłośników szlachetnych trunków sieć Lidl uzupełnia rozpoczęty 14 maja Tydzień Kuchni Francuskiej o szeroki wybór win najwyższej klasy. W bogatej ofercie znajdują się wytrawne, czerwone wina, takie jak włoskie Barolo, Rosso di Montalcino, Amarone della Valpolicella, a także francuskie Saint-Emilion Grand Cru i Vacqueyras. Dostępne w Lidlu od 14 maja wina zdobędą uznanie zarówno koneserów, jak i osób dopiero rozpoczynających swoją przygodę z winami. W sztuce sommelierskiej ważne jest nie tylko umiejętne rozpoznawanie składników nadających winom smak, ale także właściwy ich dobór do określonych potraw.
Włoska tradycja
Rosso di Montalcino 2010 to włoskie, czerwone wino z odmiany Sangiovese Grosso, które tradycyjnie produkowane jest w gminie Montalcino. Wino dojrzewa przez 12 miesięcy w baryłce, co znacząco wpływa na zagęszczenie struktury smakowej wina oraz niepowtarzalny aromat.
Nota sommelierska:
Po nalaniu do kieliszka Rosso di Montalcino zachwyca wiśniowo-rubinową barwą. Dodatkowym atutem jest zapach ciemnej wiśni i korzennych przypraw, z nutką dymu. To wytrawne wino charakteryzuje się zrównoważoną kwasowością, rozgrzewającym alkoholem i umiarkowanie szorstkimi garbnikami. Aromaty pojawiające się w ustach przypominają dojrzałe wiśnie, jeżyny, ciemną czekoladę, wanilię i przypieczony tost.
Sugestia podania:
Wino Rosso di Montalcino doskonale podkreśla smak dziczyzny, wołowiny oraz jagnięciny. Pasuje również do twardych serów i aromatycznych wędlin. Szczególnie polecamy spróbować z orzechowym salami, dostępnym w sieci LIDL w ramach tygodnia kuchni francuskiej.
Najlepiej smakuje podane w temperaturze 18 - 20°C.Zalecane napowietrzanie w karafce na godzinę przed podaniem.
Francuska przyjemnośćSaint-Emilion Grand Cru 2009
Nota sommelierska:
Wino jest przejrzyste i klarowne. Wyczuwalne są zapachy owocowe – typowe dla odmian uprawianych w regionie Saint-Emilion, a mianowicie Merlot, Cabernet Sauvignon i Cabernet Franc. W nosie wyróżniają się wiśnie, ciemna czekolada, czarna porzeczka i suszona śliwa. Wino zdecydowanie potrzebuje powietrza, aby ukazać pełnię aromatów. Należy podawać je w większych kieliszkach lub po otwarciu butelki przelać jej zawartość do karafki z szerokim dnem. W smaku odczuwalna jest wyraźna kwasowość z cierpkim i szorstkim towarzystwem garbnika.
Sugestia podania:
Wino skosztujmy z potrawami z wołowiny, dziczyzny, kaczki. Dobrze smakują, gdy główny składnik potrawy jest pieczony lub smażony.
Najlepiej smakuje podane w temperaturze 16 - 18°C.Chablis 2010
Nota sommelierska:
Chablis to niezwykle delikatne i aromatyczne białe wino. Charakterystyczne aromaty, przypominające owoce egzotyczne i świeża kwasowość to zasługa doskonałej jakości wapiennej gleby i warunków klimatycznych w północnej części Burgundii. Chablis to łagodne wino o aromacie ananasów, melona i jabłek.
Sugestia podania:
Chablis towarzyszyć może sałatkom, świeżym owocom morza, potrawom z ryb smażonych lub pieczonych. Ze względu na wysoką kwasowość stanowi doskonały aperitif. Z serem Crottins de Chèvre, dostępnym w ramach tygodnia kuchni francuskiej, tworzy w ustach delikatny kremowy smak o miodowo-ziołowych akcentach aromatycznych.
Najlepiej smakuje w temperaturze 10 - 12°C.
Doskonały smak na każdą kieszeń
Vacqueyras 2010 to wino produkowane w południowej części Doliny Rodanu. W wyglądzie przejrzyste, kolor umiarkowanie ciemny, rubinowo-granatowy. Podkreślona została kwasowość, której towarzyszy nieco szorstka cierpkość i bardzo ciepły alkohol. Posmak jest przyjemny i wyraźny.
Nota sommelierska:
Zapach dojrzałych owoców czerwonych i leśnych z lekką domieszką nut korzennych nadaje wyjątkowego charakteru. Ponadto wyczuwalne są maliny, jeżyny i delikatnie lukrecja – wino jest średnio ciężkie, a smak zrównoważony.
Sugestia podania:
Vacqueyras to znakomite towarzystwo dla jagnięciny i wołowiny oraz pikantnych potraw. Doskonale komponuje się również z serami twardymi lub miękkimi pleśniowymi. Proponujemy degustację z serem Coulommiers de Caractère, dostępnym w sieci LIDL w ramach tygodnia kuchni francuskiej.
Vacqueyras smakuje najlepiej podane w temperaturze 18°C.
Zalecane napowietrzanie w karafce na godzinę przed podaniem.
Włoskie szaleństwo
Barolo 2008 jest przejrzystym, włoskim winem, o barwie umiarkowanie intensywnej, ceglastoczerwonej. Łzy na kieliszku wskazują na gęsty ekstrakt i wysoką zawartość alkoholu. Barolo jest znakomitym winem na wyjątkową okazję dla osób, które cenią sobie wysoki stosunek jakości do ceny.
Nota sommelierska:
Aromaty wina są umiarkowanie intensywne, złożone, typowe dla wina dojrzewającego. Wyczuć można wiśnie, czarną porzeczkę, gotowane maliny oraz konfiturę z płatków róży. W smaku daje się odczuć typowa dla Barolo cierpkość z silnie rozgrzewającym alkoholem oraz kwasowością, która uzupełnia ciężką strukturę tego wina.
Sugestia podania:
Barolo jest szczególnie polecane do pieczonej lub smażonej dziczyzny. Okazuje się również dobrym towarzystwem do zimnych zakąsek, np. wołowego carpaccio, koniecznie podanego ze świeżo startym Parmezanem oraz kaparami i czarnym pieprzem. Przechowując wino zatkane naturalnym korkiem, należy pamiętać o umieszczeniu butelki w pozycji leżącej w pomieszczeniu wilgotnym o temperaturze około 12 stopni.
Zaleca się napowietrzanie w karafce na godzinę przed podaniem.
Bogata degustacja
Amarone della Valpolicella 2009 to czerwone wino o ciemnej barwie i wyrazistych aromatach. Szczególny proces produkcji wina rozpoczynający się podsuszaniem dojrzałych winogron przed fermentacją nadaje mu wyjątkowy charakter. Owoce tracą około połowę swojej masy, głównie przez odparowanie wody. W efekcie tego zabiegu Amorone osiąga wyjątkowo wysokie stężenie alkoholu. Zgodnie z wymogami prawnymi Amarone przed sprzedażą dojrzewa minimalnie przez 2 lata.
Nota sommelierska:
Barwa wina to rubin i głęboka purpura, z odcieniami wpadającymi w mahoń. Zapach wina jest typowy, niezwykle intensywny i złożony. Dominują dojrzałe wiśnie, ciemne owoce leśne, dżem z jeżyn i borówek oraz suszone śliwki z odrobiną bakalii w tle. W smaku wyraźnie dają o sobie znać wszystkie składniki struktury: kwasowość, alkohol i cierpkie, lecz niezbyt szorstkie garbniki. Aromat wina utrzymuje się w ustach długo i wyraźnie. Pojawiają się również aromaty dojrzałej truskawki, dżemu wiśniowego, tytoniu, herbaty, pestek jabłek oraz prażonych migdałów.
Sugestia podania:
Amarone należy podawać w dużych kieliszkach zapewniających odpowiedni rozwój aromatów. Zalecane jest również przelanie wina na godzinę przed konsumpcją do karafki z szerokim dnem, celem napowietrzenia. Odpowiednia temperatura podania wina to 16 - 18°C.
ŹródłoInformacja PrasowaHill+Knowlton Strategies / Lidl Polska