Prostota jest ostatecznym osiągnięciem.
Ilość i różnorodność alkoholi na sklepowych półkach może sprawiać wrażenie, że w tej branży zrobiono wszystko i przemysł spirytusowy nie jest w stanie zaskoczyć konsumentów. Większość z obecnych na rynku wódek ma swoje owocowe wersje oraz okazjonalne, limitowane edycje. Coraz bardziej egzotyczne smaki i oryginalne opakowania, kuszą ze sklepowych półek i powodują, że wybór staje się znacznie trudniejszy niż jeszcze kilka lat wstecz. Dla przywiązanych do tradycji i ceniących przede wszystkim jakość konsumentów nastały ciężkie czasy. Dostosowując swoja ofertę do szybko zmieniających się trendów producenci alkoholi zdają się ich nie dostrzegać. Znacznie łatwiej kupić likier „z rosnących w południowym słońcu pomarańczy” niż tradycyjną polską nalewkę.
Master Distiller PWW Polmos S.A. Waldemar Durakiewicz od wielu lat poszukiwał smaku, który podkreśli wyjątkowość Chopin Vodka a jednocześnie nada jej zupełnie nowe oblicze. Niewielka, rodzinna gorzelnia, która proces powstawania swoich alkoholi kontroluje już na poziomie uprawy surowców potrzebowała partnera z pasją i tradycjami, wytwarzającego swoje produkty z podobną dbałością o szczegóły. Szereg zerwanych rozmów nie nastrajał optymistycznie. Wizja produktu idealnego rysowana przez Waldemara Durakiewicza skutecznie odstraszała kolejnych producentów, którzy obawiali się kosztów takiego przedsięwzięcia. Rozmowy z Maestro Czekolady E.Wedel również nie należały do łatwych. Bezkompromisowość i perfekcja Mistrzów były przyczyną częstych sporów i ożywionych dyskusji. Połączenie wyjątkowych polskich smaków: najwyższej jakości aksamitnej czekolady oraz tradycyjnej wódki okazało się trudniejsze niż przypuszczano. Panowie zgodni byli wyłącznie co do jednego: czekoladowy Chopin musi być absolutnie doskonały.
Do produkcji likieru wykorzystano wyłącznie naturalne składniki, które poddano dodatkowej, rygorystycznej kontroli. Uzyskaną z najlepszych ziaren kakaowca gorzką czekoladę E.Wedel przewieziono do Krzeska gdzie na uboczu, wśród pól uprawnych regionu Podlasia Master Distiller nadzorował proces powstawania luksusowej żytniej wódki. Dwa najbardziej rozpoznawalne na świecie polskie smaki połączono w jeden. Efekt przerósł oczekiwania samych twórców. Bogaty i zmysłowy smak prawdziwej czekolady w ducie z delikatną i subtelną Chopin Rye Vodka w niczym nie przypominał dostępnych na rynku likierów. Uzyskany dzięki unikalnej recepturze oraz doskonalej jakości starannie dobranych składników, kremowy Chopin stworzył odrębna kategorię wśród wytwarzanych zazwyczaj na bazie aromatów słodkich alkoholi.
Bardzo dobrze oceniony przez twórców likier spotkał się z równie entuzjastycznym przyjęciem wśród konsumentów. Niezwykłe połączenie dwóch tradycyjnie polskich smaków: powstającej w XV-wiecznej gorzelni szlachetnej polskiej wódki Chopin oraz wytwarzanej od 1851 roku wedlowskiej, aksamitnej czekolady zachwyciło prostotą, która - jak mawiał Fryderyk Chopin - jest ostatecznym osiągnięciem.
ŹródłoInformacja prasowa Chopin Vodka