Wielki comeBock Żywca

Wielki comeBock Żywca

2011-12-13

Żywiec Bock, warzony w początkach istnienia Arcyksiążęcego Browaru w Żywcu, powraca  w limitowanej serii z okazji 155-lecia Żywieckiego Browaru. Oficjalna premiera ciemnego, słodowego piwa typu koźlak odbędzie się 14 grudnia br. i będzie dostępne jedynie do końca lutego 2012.

Bock – koźlak na salonach

Nazwa gatunku piwa Bock używana w XIX wieku w Arcyksiążęcym Browarze w Żywcu wywodzi się od hanzeatyckiego miasta Einbeck w Dolnej Saksonii. Niemieckie słowo Bock oznacza kozła, stąd w Polsce używana jest też nazwa koźlak. Piwo tego typu było jednym z pierwszych, jakie wyprodukowano w żywieckim Browarze Arcyksiążęcym – już na przełomie lat 50. i 60. XIX wieku uwarzono tam pierwszą partię o nazwie Bockbier. Wyjątkowa receptura Bocka warzonego z najlepszych składników stanowiła o ekskluzywności tego trunku. W tamtym okresie Bock serwowany był tylko zamożnym, wymagającym klientom w eleganckich restauracjach Lwowa i Krakowa.

Wielki powrót w wielkim stylu

Teraz, z okazji 155 rocznicy założenia Arcyksiążęcego Browaru, powraca w nowej odsłonie – jego etykieta z herbem Habsburgów jest wzorowana na Bocku sprzed lat, warzonym przez pierwszych mistrzów żywieckiej szkoły piwowarskiej. Herb Habsburgów, jak i arcyksiążęca korona na każdej butelce Żywca to przywilej i zobowiązanie – synonim najwyższej jakości. Współcześni potomkowie Habsburgów, doceniając wierność zasadom, podtrzymali zgodę na wykorzystanie tych symboli na produktach Żywca.

Bogaty słodowy smak

Żywiecki Bock to klasyczny koźlak: produkowany na przełomie października i listopada, otwiera zimowy sezon warzelniczy. Pojawi się w sprzedaży w okresie świąteczno-noworocznym i będzie dostępny (w zwrotnych, półlitrowych butelkach) do końca karnawału. Koneserzy z pewnością docenią jego walory – bogaty, esencjonalny smak z chmielową goryczką i nutą karmelową oraz gęstą, kremową piankę. Piwo swój rubinowy odcień zawdzięcza użyciu różnych rodzajów słodów m.in. pilzneńskiego i monachijskiego. Bock to kolejne piwo gatunkowe po Porterze, wzbogacające rodzinę Żywca. Warzony jest wyłącznie w Arcyksiążęcym Browarze w Żywcu. Zawartość 16% ekstraktu oraz 6,5% alkoholu z pewnością podbije niejedno podniebienie. I przygotuje kubki smakowe piwoszy na kolejne doznania, jakimi nieraz jeszcze zaskoczą żywieccy piwowarzy.

ŹródłoInformacja PrasowaEuro RSCG Sensors

Polityka Prywatności

Szanowni Państwo, po zapoznaniu się z niniejszą informacją, poprzez kliknięcie na „Przejdź do strony” lub zamknięcie tego okna zgadzają się Państwo na to, aby Państwa dane osobowe były przetwarzane w taki sposób, jak zostało w polityce prywatności. Dlatego prosimy, zapoznać się z tymi informacjami i dokonać świadomego wyboru.

Przetwarzamy Państwa dane aby mogli Państwo skorzystać z naszych usług.

Administratorem danych osobowych jest:

WEBprojekt Wojciech Zabierowski ul. Juliana Tuwima 34 lokal 9, 90-002 Łódź

Mogą Państwo się skontaktować mając pytania lub wątpliwości w zakresie przetwarzania Swoich danych przez WEBprojekt.

Gdy korzystają Państwo z naszego serwisu, danymi osobowymi, które przetwarzamy mogą być, np. adres IP Państwa urządzenia, dane pozyskiwane na podstawie plików cookies lub podobnych mechanizmów zapisywania informacji w urządzeniach Użytkowników, o ile pozwolą one na zidentyfikowanie Państwa. Więcej informacji na temat zakresu danych osobowych oraz cookies znajdą Państwo w Polityce prywatności i polityce plików cookies.

Czytaj treść polityki prywatności
x
Polityka Plików Cookies

Nasza strona korzysta z plików cookies. Używamy ich w celu poprawy jakości świadczonych przez nas usług. Jeżeli nie wyrażasz na to zgody, możesz zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Więcej informacji na temat wykorzystywanych przez nas informacji zapisywanych w plikach cookies znajdziesz w polityce plików cookies. Czytaj więcej.