Alkohole mieszane - część 3
Kolejnym potrzebnym gadżetem jest specjalne stalowe sitko do odcedzania lodu, jako że część koktajli wytrząsamy z tłuczonym lodem, ale serwujemy bez niego. Często wszystkie „narzędzia” możemy kupić w zestawie. Jeśli zamierzamy często się w ten sposób „bawić”, możemy wyposażyć barek w stopery do butelek, z rurką (zamiast zakrętek), które ułatwiają nalewanie niewielkich porcji alkoholu. Gdybyśmy zamierzali podawać „drinki” mrożone, to będziemy dodatkowo potrzebować młynka do lodu lub miksera (stojącego), który będzie w stanie rozdrobnić lód do konsystencji niemalże śniegu. Do koktajli wymagających oliwek czy wiśni, potrzebne będą długie okrągłe wykałaczki drewniane albo z”wyższej półki”, szklane lub srebrne.
Teraz kiedy mamy już w czym wymieszać i w co nalać, słowo o składnikach. Większość „drinków” wymaga różnych dodatków do podstawowego alkoholu. Aby zmniejszyć liczbę potrzebnych nam składników, wielu producentów oferuje gotowe mieszanki, które wymagają dodania jedynie odpowiedniego alkoholu. W odróżnieniu od alkoholi, mają one termin przydatności do spożycia. W celu jego wydłużenia, zawierają również konserwanty.