Piwa niemieckie
Niemcy to naród wytwarzający piwa od wieków, piwo stało się częścią kultury, o czym świadczy choćby Oktoberfest. Niemieckie browary znane są głównie z produkcji Koźlaków (niem. Bock). Koźlak to ciemne piwo dolnej fermentacji, dostępne w różnych odmianach. Tradycyjny koźlak charakteryzuje się długą fermentacją oraz okresową dostępnością (maj, jesień, Boże Narodzenie), koźlaki zawierają ok. 6-8% alkoholu. Koźlaki poza odmianą tradycyjną (Bock) dostępne są w odmianach:
- koźlak jasny (Heller Bock) – złociste piwo o właściwościach rozgrzewających.
- koźlak majowy (maibock) – jej wyjątkowość polega jedynie na tym, że waży się ją wyłącznie w maju.
- koźlak pszeniczny (weizenbock) – od tradycyjnego koźlaka różni się barwą, jest ono ciemne, Niemcom kojarzy się głównie ze świętami Bożego Narodzenia.
- koźlak lodowy (Eisbock) – mocne piwo, bo około 10%, jednokrotnie mrożone do chwili pojawienia się kryształów lodu.
- koźlak podwójny (doppelbock) – ciemny kolor, mocny słodowy smak i zapach to cechy wyróżniające go spośród innych koźlaków. Ponadto zawartość alkoholu wynosi około 12%, wytwarzany jest w okolicach Monachium.