Wódki
Wódka to przejrzysty, zazwyczaj bezbarwny, wysokoprocentowy płyn. Zawartość alkoholu oscyluje w okolicach 40%. Najczęściej alkohol rozcieńczany jest w proporcji 2:3. Wódka najczęściej produkowana jest na bazie zbóż (jęczmień, pszenica, kukurydza, żyto) lub ziemniaków, czasem melasy. Wódki zbożowe uznawane są za lepsze. Co do pochodzenia to jedynym pewnikiem jest to, że początkowo była ona wykorzystywana do celów medycznych. Wątpliwości pojawiają się przy ustaleniu z którego terenu (bądź kraju) się wywodzi. Różne źródła wskazują różne miejsce: Skandynawię, wschodnią Europę. Z czasem wódka zaczęła mieć także inne przeznaczenie: jako składnik perfum i trunek.
Problemy pojawiają się przy ustaleniu tego jaka powinna być wódka oraz jakie produkty mają prawo nosić to miano. W poszczególnych państwach są nieci inne założenia. Spory dotyczą tego jaka powinna być baza do produkcji wódki, tego, które dodatki mają prawo być wykorzystywane w produkcji.
Samo słowo „wódka” stanowi zdrobnienie od słowa „woda”. Wódka nazywana jest wodą życia, czasami żywą wodą.
Wódka jest trunkiem bardzo popularnym, istnieje wiele jej odmian. Jest serwowana na różne sposoby – sama, z „zagryzką”, w drinkach, jako dodatek do deserów.